Tartalomjegyzék
A forró italok hideg napokra nagyon kedvelt itókák, nincs ez másképp az áfonyás gyömbéres puncs esetében sem! Téli sportok, hosszú séták után jólesik egy pohár forralt bor vagy valami többé-kevésbé alkoholos itóka. De vigyázat!!! Kevés alkohol is könnyen a fejünkbe – mi több a lábunkba – szállhat, tanácsos mértékkel kortyolgatni ezeket a lélekmelegítőket. Jól összeválogatva az alapanyagokat és a fűszereket bátran használva, igazi különlegességeket készíthetünk. Érdemes próbálkozni!
Áfonyás gyömbéres puncs borral
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dl testes vörösbor
- 2 dl szűrt almalé
- 1 db narancs
- 2 vékony szelet friss gyömbér
- 10 dkg mélyhűtött áfonya
- 1 db citrom
- 1 db zöld citrom
- 10 dkg barnacukor
- kisujjnyi fahéj
- 1 db csillagánizs
Az illatos gyömbéres puncs elkészítési lépései:
- Először a citromot, narancsot és a zöld citromot facsarjuk ki és szűrjük le.
- A gyömbért pucoljuk meg.
- Majd a bort, az almalevet, a narancs, citrom és zöld citrom átszűrt levét, valamint a gyömbért, fahéjat, a csillagánizst forraljuk össze a cukorral.
- Ezután mélyhűtött állapotban adjuk hozzá az áfonyát és mérsékelt lángon 8-10 percig forraljuk lefedve.
- Majd hagyjuk még fedő alatt pihenni néhány percig és csak azután szűrjük bele az előre elkészített poharakba.
Tálalás előtt a citrusok héjából – csak ha kezeletlen vagy bio gyümölcsök – készíthetünk narancs- vagy citromhéjból tekert csigákat, ezzel díszíthetjük a poharakat. De cukorba mártott poharakba is tölthetjük az elkészült puncsot vagy akár citromkarikákkal is díszíthetjük. Csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt. Jó kortyolgatást hozzá!