Ánizs fűszer

Az ánizs fűszer- és gyógynövény is, mely feltehetően Ázsiából származik, de a Földközi-tenger melléki országokban és Észak-Afrikában is régóta jelen van. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, akárcsak a kapor.

Évezredek óta ismert és használt növény, melyet fizetőeszközként is elfogadtak, akárcsak a sót vagy a fekete borsot. Nemcsak belsőleg alkalmazták, de szellemeket is űztek el általa és a rontástól is védett.

Ánizs jellemzése

Húsos, karószerű főgyökere 20-30 cm hosszú, oldalán vékonyabb gyökérágak erednek. Hengeres szára hosszában csíkozott, gazdagon elágazó hajtásrendszere 1-2 méter magas. A szórt állású levelek erősen lelógnak, szinte fonalszerűek. A főtengelyen és az elágazások csúcsán a sárga virágok összetett ernyővirágzatban csoportosulnak és júliustól kezdenek nyílni. Termése ikerkaszat, zöldessárgás-barna színű, a magvak hosszúkásak, ötbordájúak. Az egész növény kellemes illatot áraszt, mely kissé a köményre emlékeztet.

Meleg és tápanyagigényes növény, a termőföldjét ültetés előtt érdemes előkészíteni. Kiválóan tartható cserépben vagy szabad földben is. Cserépben tartva havonta egyszer érdemes tápoldatozni.

Szaporítása magvetéssel történhet, melyet áprilisban lehet vetni. Tenyész ideje hosszú, legalább négy hónap.

Ánizs társnövényei:

Melyik részét használjuk?

A zsenge leveleket, s főleg az érett magokat, amiket szeptemberben az ernyős virágzatból kipergetnek. A learatott növényt szétterítve szellős helyen szárítsuk.

Ánizs jótékony hatásai

Sokak számára az ánizs elsősorban a különféle torokcukorkák kapcsán ismerős. Ez az íz és illat jellemzi a medvecukrot és tette egyedivé az abszintot is.

Az ánizs hatásai:

 • szélhajtó
 • étvágygerjesztő
 • vértisztító
 • hurutoldó, köhögéscsillapító
 • idegerősítő
 • gyomor- bél és epebántalmak elleni szerként

A gyógyszerekhez ízjavítónak adják.

Magjaiból illóolaj vonható ki, mely olaj alkalmazható:

 • illatosításra
 • gyenge hashajtónak
 • tejelválasztásra

Az ánizsmagból készített teát elsősorban gyomorpanaszok enyhítésére, hurutos megbetegedések kezelésére használják. Csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.

Ánizstea készítése:

1 tk összetört ánizsmagra öntsünk 2-3 dl forró vizet, hagyjuk állni 10 percig majd szűrjük le. Leginkább önmagában, de ízlés szerint kevés mézzel ízesíthető.

Ánizsolaj készítése

1 dl olívaolajhoz adjunk 1 evőkanálnyi összetört ánizsmagot, majd hagyjuk sötétben összeérni egy héten keresztül. Ezután szűrjük le és sötét üvegben tároljuk. A szoptatós anyukák duzzadt melleinek kenegetésére használható.

Ellenjavallatok

Mivel a bőrt érzékennyé teheti vagy irritálhatja, tartós használata nem javasolt.

Ánizs fűszer felhasználása

Megosztó jellegzetes ízű és illatű fűszernövény, mely karácsony környékén a süteménysütés és az adventi várakozás időszakában sok háztartásban előkerül. Széleskörűen felhasználható.  

Jól illik:

 • sütemények, kekszek, torták fűszerezéseként
 • kenyerek, péksütemények ízesítésére
 • italok ízesítésére (az ouzoban, rakiban, pastisban mind megtalálható)
 • zöldségek, húsok fűszerezésére
 • kompótok, pudingok ízesítésére

Használható egészben, de megőrölve is fűszerezhetünk vele. Hamar elveszíti az aromáját, ezért csak a szükséges mennyiséget őröljük le előre. Minimális mennyiségben is nagyon intenzív ízű és aromájú, ezért óvatosan kell fűszerezni vele.

Bár az illata azonos, az ánizsmag és a csillagánizs nem egy és ugyanaz. Bár hasonló illatú, de teljesen eltérő az édeskömény, ami távoli rokona csak az ánizsnak, de a felhasználása nem azonos vele.

Ezért érdemes közönséges ánizst ültetni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom