Babér

A nemes babér a babérfélék családjába tartozó terebélyes örökzöld, mely a legrégebben ismert fűszernövények közé tartozik. A Földközi-tenger, Atlanti-óceán és Kis-Ázsia mediterrán éghajlatú területein vadon is megtalálható. Hazánkban üvegházban – vagy az enyhébb klímájú vidékeken – szabadon tartható. Ültetik kertekbe sövénynek, de parkokba díszfának is. Kedvelt fűszer a világ számos konyhájában.  

A babér a rómaiak és a görögök korában szent növény és a győzelem szimbóluma is volt. Hiszen az ágaiból font babérkoszorúval jutalmazták az arra érdemeseket évezredeken keresztül. Apollón isten fájaként tartották számon.

Babér jellemzése

Főleg a mediterrán vidékeken ültetik ezt a fagyérzékeny, terebélyes, sűrűn bokrosodó örökzöld növényt. Bár gyakorta örökzöld bokorként nevelik, valójában egy – akár 10-12 méter magasságot is elérő – fa. A levelei lándzsa formájúak és kemények, gyantás mirigyekben gazdagok. A sötétzöld levél felül fényes, míg alul opálos és matt. A sárga virágok tavasszal jelennek meg, egyneműek, a levelek tövénél csoportokba rendeződnek. A termése egy kis zöld olívabogyóhoz hasonló, ami az érés során kékes-fekete és nagyon aromás lesz.

Nevelése, gondozása

A hazánkban csak közönséges babérnak nevezett növény a napos, félárnyékos – lehetőleg szélmentes, védett – helyeket kedveli. A tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savas, vagy kissé meszes talajban fejlődik igazán jól. Rendszeres metszést igényel, mely során különböző formájúra is vágható. Szabadban és dézsában is nevelhető.

Szaporítása nyáron félfás dugványozással vagy ősszel magvetéssel történhet.

Babér társnövénye:

Melyik részét használjuk?

A leveleket, melyek egész évben szedhetők. Minél fiatalabbak, annál magasabb az aktív hatóanyag tartalmuk. A nyáron szedett leveleket napon, az őszieket félárnyékban szárítják.

Babérlevél jótékony hatásai

Illóolajokban gazdag, vizelethajtó, gyomorerősítő, köptető és lázcsillapító hatású.

A főzet emésztést segítő hatású, megakadályozza az erjedést, csökkenti a gyomorfájdalmakat és megszünteti az étvágytalanságot.

A forrázatot régen meghűlés és reumatikus panaszok esetén alkalmazták. Ebben az esetben kiváló hatású a bedörzsöléshez használatos babérolaj is, melynek nyugtató hatását tartják számon. De baktériumölő és gombaölő hatással is bír.

Alkalmazható:

  • ízületi gyulladásra
  • emésztés- és étvágyserkentésre
  • vizelethajtónak

Érdekesség

Csótányokat is el lehet riasztani vele, ugyanis a babérban található cineol nevű vegyületet a csótányok nem bírják. A levelét szétmorzsolva és a kívánt helyen szétszórva alkalmazható.

Babérlevél fűszer felhasználása

Fűszernövényként is kedvelt, gyakran teszik burgonyás-, káposztás-, hüvelyes ételek mellé. Rendkívül illatos, aromás fűszer.

Jól illik:

  • levesekbe
  • mártásokhoz, szószokhoz
  • sült húsokhoz
  • száraz hüvelyesekhez
  • burgonyás ételek ízesítésére
  • káposztás ételekhez

Fűszertermesztés otthon a babér, babérlevél:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom