Balkon fűszernövények

A balkon fűszernövények különösebb igények nélkül nevelhetők akár ablakpárkányon tartva is. Így ahhoz, hogy friss fűszerekhez jussunk a konyhában nincs szükség nagy kertre, csak néhány palántára. Ráadásul kezdő kertészek is bátran kipróbálhatják, mert garantáltan sikerélményük lesz! Az erkélyen, balkonon tartott növények pedig azon túl, hogy szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak számunkra, akár a kellemetlen rovarokat is elűzhetik. (Igaz több méhecske jelenlétére is számítani kell, főleg a virágzás időszakában.) Ugyanis több fűszernövény illóolaja elriasztja a kellemetlen bogarakat.

Balkon fűszernövények vásárlása

Érdemes úgy összeválogatni őket, hogy amit a konyhában sokat használunk, abból feltétlen legyen. Az sem gond, ha nem használjuk fel az adott mennyiséget, mert a növényi részek száríthatók és legtöbbjük le is fagyasztható. Ha évelő növényeket telepítünk, akkor azokat nem is kell évről-évre újra megvásárolni – megfelelő gondozás mellett – évekig biztosítják számunkra az étel ízesítőket. Az egynyári növények azonban a virágzás és terméshozás után elpusztulnak, ezeket mindig újra kell ültetni.

Manapság már sokfelé kaphatunk balkon fűszernövényeket is, akcióban akár a szupermarketekben, nagyobb bevásárlóközpontokban is. Azonban érdemes célzottan szakáruházakból – kertészeti vagy mezőgazdasági üzletekből – vásárolni. Amennyiben nincs szükségünk tanácsokra, akár webshopon keresztül is rendelhetünk, hiszen a legtöbb kertészeti bolt is rendelkezik már ilyen lehetőséggel. Azonban, ha bizonytalanok vagyunk a tartását illetően – hely-, fény-, vízigény stb. – érdemes személyesen vásárolni, így lehetőségünk van tanácsokat is kérni.

Hová helyezzük a balkon fűszernövényeket?

A megvásárolt növényeket érdemes otthon rögtön meglocsolni, majd elhelyezni az erkélyen, balkonon, ablakpárkányon. Tegyük a végleges helyére és ne mozgassuk, hogy meg tudja szokni az új helyét. Ne is szedjünk belőle néhány napon keresztül. Ha szükséges az átültetése, azt is csak 2-3 nap múlva tegyük.

Érdemes a fényigényüknek megfelelően elhelyezni őket.

Fényigényesebb növények

A fényigényesebb növényeket érdemes déli fekvésű ablakpárkányokra, erkélyekre rakni.

Ilyenek:

Kevésbé fényigényesek

Ezek a növények inkább keleti fekvésű helyekre kerüljenek.

A balkon fűszernövények nevelése, gondozása

A gondozásuk kicsit eltér a kertben tartott növényekétől. Ugyanis a kertben tartva a vízigénye és a helyigénye is más.

  1. A cserépben tartott növények esetében szükséges átültetni a növényeket, amikor a cserepet kinőtték. Ha látjuk, hogy a vízelvezető nyíláson jön ki a gyökere, akkor mindenképpen át kell ültetni.
  2. A szárazságtűrő növényeket is szükséges öntözni, mivel a cserépben nem tudja megtartani a vizet, – mint a szabadföld esetén – azonban pangó víz nem állhat alatta, azt nem szeretik és a gyökerek is berothadnak. Érdemes arra is figyelni, hogy a cserépedényben hamarabb kiszárad, mint a műanyag edényben tartva.
  3. Érdemes havonta egyszer tápoldattal is ellátni balkonon tartottnövényeinket.
  4. A folyamatos öntözés következtében összetömörödött földet fel kell néha lazítani, különben a növény gyökere befullad.
  5. A hajtásokat időnként vissza kell metszeni, hogy további növekedésre serkentsük a növényt és így tudjuk alakítani is.
  6. Érdemes „szüretelni” amikor lehet és kiszárítani vagy lefagyasztani, így biztosan télre is lesz friss fűszerünk az ételek ízesítésére.

Kerttervezési tippek: fűszernövények balkonládában:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom