Bazsalikom fűszer

A bazsalikom fűszer- gyógy- és dísznövény is egyben. Eredetileg Délkelet-Ázsia, Perzsia és Afrika területein őshonos, innen került Európába. Már évezredek óta ismert és használt gyógy- és fűszernövény. Főleg a mediterrán vidékeken nagyon népszerű, de hazánkban is igen kedvelt. Itthon a népnyelv sokáig bazsalikusfűnek, németborsnak és királyfűnek is hívta. Ugyanis királyi növényként tartották számon egész Európában, de már az ókori görög királyavatáshoz használt olajkeverékben is megtalálható volt. Mágikus és vágykeltő hatást is tulajdonítottak neki. A görög név eredeti jelentése „a király házához méltó” is kitűnően tükrözi kiváló aromáját.

Napjainkra számtalan fajtája létezik. Legnépszerűbb a nagy levelű, édes bazsalikom fajta, de nem ritkák a keskenyebb levelűek és a vörös színűek sem. 

Bazsalikom jellemzése

Jellemzően 40-50 cm magas, a végén elágazó szárú növény. Ovális vagy kicsit hosszúkás alakú, lefelé hajló levelei keresztben átellenesek, a belső részen szegmentált levele van. A különböző változatoktól függően a levelek lehetnek kicsik vagy nagyok, zöldek vagy lilásak, simák vagy hólyagosak.

Fehér vagy rózsaszínes árnyalatú virágai rövid hajtásain álörvös fejecskékben állnak, és június-júliusban jelennek meg. Termése négyes makkocska.

A napfényes, tápanyagban gazdag helyeken érzi jól magát, rendszeres öntözést igényel. Egyetlen fontos gondozási feladat a metszése. Levelei párosával nőnek, a talajtól számított első – már nem sziklevél, hanem lomblevél – levélpár fölött kell levágni a szárát. Ugyanis így a levelek hónaljából két újabb hajtás nő, így egyre nagyobb és bokrosabb növényünk lesz.

Akkor érdemes visszametszeni, ha már 5-8 pár levél is van a bazsalikomszáron.

Szaporítása tőosztással, dugványozással vagy magvetéssel történhet. Ha kinőtte a cserepét – a gyökerek már kijönnek a vízelvezető nyíláson – érdemes nagyobb cserépbe átültetni.

Jó társnövénye az alábbiaknak:

Melyik részét használjuk?

Tavasztól nyár végéig szedik a leveleket, virágos hajtását nyáron gyűjtik. Frissen fogyasztva a leghatásosabb, de jól szárítható és fagyasztható is.

Bazsalikom jótékony hatásai

Légúti bántalmaknál antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású. Használ kellemetlen szájszag, emésztési zavarok és migrén ellen is.

Nyersen fogyasztva – például salátákban – segíti az ételek megemésztését.

Főzetben vagy forrázatban jótékony hatású:

  • emésztési zavarok
  • megfázás
  • influenza
  • fejfájás
  • hányinger
  • alhasi görcsök
  • nyugtalanság
  • idegesség ellen

Kellemetlen lehelet elűzésére a főzettel gargalizálni is lehet.

Fürdővízhez adva a főzetet, feszesíti és illatosítja a bőrt. A bazsalikomos desztillált vizet gyakran használják arclemosóként is.

Bazsalikom fűszer felhasználása

A konyhában az egyik legtöbbet használt aromás füvek egyike. A szesziparban likőrök készítéséhez is használják. A levelekből készült főzet kiváló üdítőital. Fűszernövényként is kedvelt, főleg a zsíros ételek megemésztését segíti.

De jól illik:

  • paradicsomos ételekhez, paradicsomos mártásokhoz szószokhoz
  • fokhagymás ételekhez, ízekhez
  • cukkinihez
  • különféle tésztákhoz
  • pestókhoz (pl. medvehagymás pesto)
  • kenyerekhez, pácokhoz
  • ecetekhez, olajokhoz
  • vajak, kencék ízesítésére
  • levesekhez, mártásokhoz
  • salátához, szendvicsekbe
  • italokhoz

Bazsalikomos pesto

Bazsalikomos pestót is egyszerűen, gyorsan készíthetünk, mely aztán sajtokkal, tésztás ételekkel kiváló fogás.

Hozzávalók:

  • 1 bögre friss bazsalikomlevél
  • 5 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál fenyőmag
  • 4-5 evőkanál reszelt parmezán
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint

Bazsalikomos pestó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először egy száraz serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot, majd félretesszük.
  2. Majd megpucoljuk a fokhagymát és apróbb darabokra vágjuk.
  3. A bazsalikom leveleket alaposan megmossuk, majd egy robotgépbe tesszük.
  4. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fenyőmagot és a megpucolt feldarabolt fokhagymát is.
  5. Összeturmixoljuk egy kicsit, majd fűszerezzük és hozzáadjuk a reszelt parmezánt is.
  6. Alaposan összetörjük a robotgépben.
  7. Jól záródó befőttesüvegbe tesszük.

Hűtőben tároljuk.

Fűszertermesztés otthon – a Bazsalikom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom