Tartalomjegyzék
A bodzaszörp az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb házi készítésű üdítője, mely már hosszú idő óta ismert, de most újra reneszánszát éli. Akárcsak a levendulaszörp vagy a hagyományos gyümölcsszörpök. Évtizedekig a szörpöket csak a nagyüzemi cukros – gyümölcsöt nem, vagy csak nyomokban tartalmazó – levekkel azonosítottuk. Napjainkra azonban, mintha a nagymamák receptjei leporolásra kerültek volna és a szörp készítés házilag is, mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.
Ha nyílik a bodzavirág érdemes kirándulásokat tenni és szedni belőle olyan helyről, ahol nem éri szennyeződés. Aztán már állhatunk is neki a szörp készítésének!
Házi készítésű bodzaszörp recept
Hozzávalók:
- 30 nagyobb bodzavirág (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- fél kg cukor
- 2 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
- fél liter víz
- 1 dkg citromsav
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
A bodza előkészítése:
- vizsgáljuk át a virágokat
- a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)
- a bodzavirágokat tegyük egy nagy tálba és öntsük rá annyi langyos – de nem meleg – vizet, ami ellepi
- a citromot szeleteljük fel és adjuk a bodzavirághoz
- hagyjuk egy éjszakán át lefedve ázni
A bodzaszörp készítés lépésről – lépésre:
- A beáztatott bodzavirágokról szűrjük le a levet.
- Majd fél liter vízből és fél kg cukorból főzzünk szirupot.
- Ezután keverjük hozzá a leszűrt bodzavirág levéhez.
- Adjuk hozzá a citromsavat és töltsük jól záródó üvegekbe.
- Ezután hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Garantáltan nemcsak a gyerekeknek lesz kedvence!
Bodzaszörp készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)