Borókabogyó fűszer

A borókabogyó fűszer- és gyógynövény is egyben, mely az egyetlen fűszerfajta, ami tűlevelű növényről származik. Érdekessége még, hogy nem is bogyó, hanem tulajdonképpen kerek formájú toboz. Már az ókorban is ismerték, – Egyiptomban a balzsamozószerek összetevőjeként is, – de csak a 15. században nyert szélesebb körben teret. Hazánkban kevésbé ismert, de Észak-Európában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában nagyon népszerű fűszer.

A ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növény, mely borostyántüske, borovicska, fenyőtüske, borsikafenyő, törpeboróka néven is ismert. Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, de az alpesi országokban is sok helyen találkozni vele. Hazánkban, – főleg a Balaton-felvidéken és a Duna-Tisza közén – Horvátországban és Olaszországban is megtalálható vadon. Szárított formában kissé édeskés, gyantás, fás a rózsaborsra emlékeztető íze van.

Borókabogyó jellemzése

Fejlett gyökérzetű, oszlop alakú kisebb fává vagy félcserjévé fejlődő növény. Rendkívül alkalmazkodóképes, szárazságtűrő, mely akár a 3-5 méteres magasságot is elérheti. Termése két év alatt, lassan fejlődik ki és válik éretté. Az első évben még zöld, majd a második év őszére érik be. Ekkor feketéskék, viaszos bevonatú lesz. Termése fanyar, kesernyés ízű, melyet elsősorban fűszerként használnak. Szeszesitalok – főleg a gin és borovicska – összetevőjeként is ismert, jellegzetes ízt kölcsönözve nekik.

Melyik részét használjuk?

A termését fűszerként szárítva vagy frissen.

Borókabogyó jótékony hatásai

A borókabogyó gazdag C-vitaminban, illóolaj- és flavonoid tartalma is jelentős. Gyulladáscsökkentő és szívvédő hatása van.

Alkalmazható:

  • vízhatásra
  • húgyúti fertőzések esetén
  • immunerősítésre
  • légzőszervi- légúti megbetegedések kezelésére
  • emésztési panaszok esetén
  • étvágyjavítóként

Kivonatát, illóolaját szappanokhoz, kenőcsökhöz keverve a kozmetika ipar is használja.

Ellenjavallatok

Erős vizelethajtó hatása miatt csak mértékkel, orvosi konzultációt követően javasolt a használata.  Terhesség alatt ellenjavallt a fogyasztása.

Borókabogyó fűszer felhasználása

A borókabogyó gyantás, édeskés, fás ízű fűszernövény. Jól harmonizál szegfűborssal, borssal, babérlevéllel, fokhagymával, majorannával, rozmaringgal. Íze rendkívül intenzív, ezért óvatosan bánjunk a fűszerezésével. A bogyókat érdemes eltávolítani az ételekből tálalás előtt.

Jól illik:

  • vadhúsokhoz
  • szárnyas húsokhoz
  • halakhoz
  • savanyúságokhoz
  • savanyú káposztához
  • levesekhez
  • főzelékekhez
  • mártásokhoz
  • salátákhoz

Használják bizonyos ételek füstöléséhez és tartósításhoz is. Bár főleg a ginkészítés egyik fő alapanyagaként ismert, melynek jellegzetes ízét is adja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom