Tartalomjegyzék
A borókabogyó fűszer- és gyógynövény is egyben, mely az egyetlen fűszerfajta, ami tűlevelű növényről származik. Érdekessége még, hogy nem is bogyó, hanem tulajdonképpen kerek formájú toboz. Már az ókorban is ismerték, – Egyiptomban a balzsamozószerek összetevőjeként is, – de csak a 15. században nyert szélesebb körben teret. Hazánkban kevésbé ismert, de Észak-Európában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában nagyon népszerű fűszer.
A ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növény, mely borostyántüske, borovicska, fenyőtüske, borsikafenyő, törpeboróka néven is ismert. Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, de az alpesi országokban is sok helyen találkozni vele. Hazánkban, – főleg a Balaton-felvidéken és a Duna-Tisza közén – Horvátországban és Olaszországban is megtalálható vadon. Szárított formában kissé édeskés, gyantás, fás a rózsaborsra emlékeztető íze van.
Borókabogyó jellemzése
Fejlett gyökérzetű, oszlop alakú kisebb fává vagy félcserjévé fejlődő növény. Rendkívül alkalmazkodóképes, szárazságtűrő, mely akár a 3-5 méteres magasságot is elérheti. Termése két év alatt, lassan fejlődik ki és válik éretté. Az első évben még zöld, majd a második év őszére érik be. Ekkor feketéskék, viaszos bevonatú lesz. Termése fanyar, kesernyés ízű, melyet elsősorban fűszerként használnak. Szeszesitalok – főleg a gin és borovicska – összetevőjeként is ismert, jellegzetes ízt kölcsönözve nekik.
Melyik részét használjuk?
A termését fűszerként szárítva vagy frissen.
Borókabogyó jótékony hatásai
A borókabogyó gazdag C-vitaminban, illóolaj- és flavonoid tartalma is jelentős. Gyulladáscsökkentő és szívvédő hatása van.
Alkalmazható:
- vízhatásra
- húgyúti fertőzések esetén
- immunerősítésre
- légzőszervi- légúti megbetegedések kezelésére
- emésztési panaszok esetén
- étvágyjavítóként
Kivonatát, illóolaját szappanokhoz, kenőcsökhöz keverve a kozmetika ipar is használja.
Ellenjavallatok
Erős vizelethajtó hatása miatt csak mértékkel, orvosi konzultációt követően javasolt a használata. Terhesség alatt ellenjavallt a fogyasztása.
Borókabogyó fűszer felhasználása
A borókabogyó gyantás, édeskés, fás ízű fűszernövény. Jól harmonizál szegfűborssal, borssal, babérlevéllel, fokhagymával, majorannával, rozmaringgal. Íze rendkívül intenzív, ezért óvatosan bánjunk a fűszerezésével. A bogyókat érdemes eltávolítani az ételekből tálalás előtt.
Jól illik:
- vadhúsokhoz
- szárnyas húsokhoz
- halakhoz
- savanyúságokhoz
- savanyú káposztához
- levesekhez
- főzelékekhez
- mártásokhoz
- salátákhoz
Használják bizonyos ételek füstöléséhez és tartósításhoz is. Bár főleg a ginkészítés egyik fő alapanyagaként ismert, melynek jellegzetes ízét is adja.
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez