Borsikafű

A borsikafű – vagy más néven csombord – a mediterrán vidékeken őshonos, de a hazai klímán is jól nevelhető. Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény főleg az erdélyi konyha egyik kedvelt alap fűszernövénye, melyet frissen és szárítva is alkalmaznak. Már az ókori rómaiak is ismerték és használták, elsősorban szexuális zavarok kezelésére.

Borsikafű jellemzése

Egyéves, lágy szárú, dúsan elágazó gyökerű fűszernövény. Szára 40-60 cm magasságú, négyszögletes, belül üreges. A hajtásokra jellemző, hogy virágzáskor lilás jellegűek lesznek, tövüknél erősen fásodni kezdenek, szőrökkel, mirigyszőrökkel borítottak. Keresztben átellenes levelei rövid nyelűek, szálas lándzsásak, ép szélekkel. Virágainak pártája molyhos, rózsaszínű, fehér vagy fehéres színű, a csészelevelek fogazottak, kehely alakúak. Júniustól szeptemberig hozza virágait. Termései négy hosszúkás tojásdad, 1-1,5 mm-es sötétbarna makkocskából állnak. Gyakran termesztik fűszernövényként.

Szaporítása magvetéssel vagy palántázással is történhet, tavasszal.

Csombord nevelése, gondozása

Szabad földben és erkélyen dézsában nevelve egyaránt jól fejlődik.  Ez utóbbi esetén gyakoribb öntözést igényel. Meleg, fényigényes növény, mely a szárazságot jól viseli. Bármilyen földben megterem, de a trágyázást meghálálja. Ha minden évben máshová ültetjük nem szükséges a növényvédelme, bár betegségekre egyébként sem hajlamos. Gyomtalanítás szükséges számára és a talaját időnként fel kell lazítani.

Szaporítása palántázással és magvetéssel történhet.

Borsikafű társnövénye:

Melyik részét használjuk?

A leveleket, melyet nem sokkal a virágzás előtt szednek le, és a virágzatot kinyílás alatt. A felakasztott csokorba kötött növényt árnyékos, szellős helyen szárítják ki. Felhasználhatjuk frissen, szárítva és fagyasztásra is rendkívül alkalmas fűszernövény.

Borsikafű jótékony hatásai

Hatásai közül az összehúzó és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatás emelendő ki. Gyomor- és bélpanaszok esetén, felfúvódás, gázképződés gátlására, hasmenés csillapítására, esetleg bélparaziták ellen alkalmazzák. Erősíti az immunrendszert, fokozza az étvágyat, energiát, életerőt kölcsönöz.

A zsályával és csombor forrázatával készített borogatás ránctalanító hatású. Zsályával, verbénával, rozmaringgal keverve vágykeltő hatású.

Az illóolaját a parfümgyártásban és a likőriparban egyaránt használják.

Ellenjavallat

Mint az aromás füvek nagy része, igen aktív illóolajat tartalmaz. Gyógyászati alkalmazása csak orvosi javaslatra történjen!

Borsikafű fűszer felhasználása

Az emésztésre gyakorolt kedvező hatása miatt keresett fűszernövényként is. Ugyanis csökkenti a hüvelyesekbab, lencse – illetve a káposztás ételek okozta felfúvódó, puffasztó hatást, valamint elősegíti a könnyebb emésztést.

Jól illik:

  • húsok pácolásához
  • zöldséges, húsos ételekbe
  • főzelékek ízesítésére
  • káposztás-, húsos ételek fűszerezésére
  • előételekhez, salátákhoz
  • savanyítások eltevéséhez

Készülhet belőle öntet, mártás, de jól alkalmazható a zöldséges húsos töltelékekhez is.

Fűszerolajat is készíthetünk belőle. Néhány szál friss borsikafüvet olívaolajba téve, pár napig állni hagyjuk. Kellemesen pikáns ízű fűszerolajat nyerünk általa, melyet salátához, húsok pácolásához használhatunk.

A friss növénynek magas az illóolaj tartalma, ezért csak óvatosan fűszerezzünk vele. Mivel, ha túl sokat teszünk az ételbe túlzottan aromás – esetleg keserű is – lehet tőle. Érdemes csak az ételkészítés vége felé az ételhez adni, hogy az aromája jobban érvényesüljön és megmaradjon.

Egyperces botanika: a borsikafű

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom