Csillagánizs

A csillagánizs fűszer- és gyógynövény is, mely egy Délnyugat-Kínában és Vietnámban őshonos fa gyümölcse. Hívják csillagos ánizsnak és ánizscsillagnak egyaránt. Ezt használjuk szárított formában – főleg a karácsony előtti készülődés kapcsán – a sütemények ízesítésére, de díszítésre egyaránt. Napjainkban Kínában, Japánban, Laoszban, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Jamaicán termesztik. Európába az ázsiai konyha térhódításával jutott el. Ánizshoz hasonlatos ízét és illatát az anetol nevű vegyületnek köszönheti. Európában és Amerikában az ánizs helyettesítésére is használják.

Csillagánizs jellemzése

Alacsony növésű, örökzöld fa termése. A fa levelei fényesek, keskenyek vagy hosszúkásak. Magányosan nyíló virágai sárga színűek. Termése csillag alakú, ebben találhatók a fénylő barna magjai. Az ánizsnál erőteljesebb illatú fűszer.

Melyik részét használjuk?

A növény szárított gyümölcsét egészben vagy porrá őrölve. Legjobb egész darabokat vásárolni. Zárt üvegben, sötét helyen akár egy évig is eltartható.

Vigyázat! A japán ánizzsal nem összekeverendő, mert annak levele és termése is mérgező csak füstölőként használható!

Csillagánizs jótékony hatásai

Fűszerként és gyógyszerként egyaránt használják. A hagyományos kínai orvoslás gyógynövényként is alkalmazza. Ugyanis antivirális és fertőtlenítő hatású is.

Hatásai:

  • emésztést elősegítő
  • emésztési problémák kezelésére
  • étvágyjavító
  • szélhajtó
  • köhögéscsillapító, ideális megfázás, influenza kezelésére
  • enyhíti a mellkasi és reumás panaszokat
  • immunerősítő, növeli az állóképességet
  • görcsoldó

Hajolajak, szappanok, keleti parfümök illatosítására is használják.

Érdemes teafűhöz adni és úgy leforrázni. Hagyni kell 5 percet ázni, majd leszűrni és kevés mézzel ízesítve fogyasztani.

Csillagánizs felhasználása

Megosztó jellegzetes ízű és illatű fűszernövény, mely karácsony környékén a süteménysütés és az adventi várakozás időszakában sok háztartásban előkerül. Széleskörűen felhasználható.  A kínai konyha öt fűszerkeverékének egyik fő alkotóeleme.

Jól illik:

  • gyümölcskompótok, gyümölcssaláták ízesítésére
  • sütemények, kekszek, torták fűszerezéseként
  • dzsemek, lekvárok fűszerezésére
  • húsfélék fűszerezésére (főleg baromfi, hal, bárány vagy marhahúshoz)
  • ragukhoz
  • zöldségekhez – burgonya, édesburgonya, sütőtök – ízesítésére
  • párolt, főtt rizshez
  • italok – chai latte, forralt bor, puncs – ízesítésére
  • az alábbi fűszerekhez is: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, bors

Ha ánizs helyett használjuk, akkor fél teáskanál ánizs 1 darab zúzott csillagánizzsal helyettesíthető.

Használható egészben, de megőrölve is fűszerezhetünk vele. Hamar elveszíti az aromáját, ezért csak a szükséges mennyiséget őröljük le előre. Minimális mennyiségben is nagyon intenzív ízű és aromájú, ezért óvatosan kell fűszerezni vele.

Bár az illata azonos, az ánizsmag és a csillagánizs nem egy és ugyanaz. Bár hasonló illatú, de teljesen eltérő az édeskömény, ami távoli rokona csak az ánizsnak, de a felhasználása nem azonos vele.

Csillagánizs házi csodaszer:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez