Tartalomjegyzék
A csipkebogyó lekvár nem fő a fazekakban olyan gyakran, mint a szilvalekvár, vagy sárgabarack lekvár. De érdemes kipróbálni ezt is. Annál is inkább, mivel kirándulások alkalmával magunk gyűjthetjük be a zamatos, nap érlelte bogyókat. Ráadásul a csipkebogyó rendkívül egészséges, így fogyasztása bármely formában rendkívül jótékony. Leginkább teának készítve ismert, de pálinka és a magjából olaj is készíthető.
Ugyan kicsit macerás az elkészítése lekvárnak vagy dzsemnek, de érdemes kipróbálni. Jó tudni, hogy minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni.
Házi készítésű csipkebogyó lekvár recept
Hozzávalók:
- 2 kg csipkebogyó (a mennyiség tetszés szerint növelhető)
- 1 kg kristálycukor
- késhegynyi nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
A csipkebogyó előkészítése főzésre:
- a csipkebogyók szárainak, leveleinek eltávolítása
- a sérült szemek eltávolítása
- óvatos mosás álló vízben
- majd leszűrés
A csipkebogyó lekvár főzésének lépései:
- A megmosott bogyók végeit vágjuk le.
- Majd egy fazékba tegyük bele őket és öntsük fel annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyira ellepi.
- Lassú tűznél forrástól számítva legalább egy órán keresztül főzzük időnként átkeverve, mert könnyen odaéghet.
- Hagyjuk kicsit hűlni.
- Majd egy szűrőn vagy apró lyukú szitán át kell passzírozni, hogy a magok és a héj ne kerüljenek bele.
- Ezután mérjük le a leszűrt mennyiséget, ehhez kell majd számolni a cukrot.
- 1 kg átpasszírozott bogyóhúshoz 50-60 dkg cukrot kell számolni.
- Ha kimértük a cukrot ismét feltesszük főni a préselményt és ha felforrt, hozzáadjuk a cukrot is.
- Ha felolvadt benne a cukor, akkor még további 20 percig főzzük.
- Ezután még forrón az előkészített üvegekbe töltjük és a tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha alaposan kifertőtlenített üvegeket használunk jól záródó kupakokkal.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez