Csípős fűszer

A csípős fűszer számos konyha meghatározó fűszere. Így van ez hazánkban is, hiszen a csípős paprika a magyaros konyha egyik fő alapanyaga. Nem véletlenül, mivel az őrölt paprika feldolgozása a XIX. század elején Szegeden és Kalocsa környékén indult és azóta a hungarikumok listájára is felkerült. Bár azt gondolhatnánk, hogy a paprika és a paradicsom is hungarikum, hiszen mindkettő alapja a jellegzetes magyaros ételeknek, de ez nem igaz. A paprika és a paradicsom is Dél-Amerikából került Európába – köszönhetően a spanyol hódítóknak – akárcsak a burgonya vagy a kukorica.

A fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben. Hiszen az ember a kezdetektől fogva a természetben keresi a táplálékát és az ételei ízesítőit egyaránt.  Ezen túlmenően pedig a népi gyógyászat alapját is adták a fűszernövények, mivel megtapasztalták, hogy nemcsak ízesítésre, de különböző betegségek megelőzésére, kezelésére is alkalmasak.

A modern gyógyszerek jelentős része szintén tartalmazza a gyógyfüvek azon aktív hatóanyagait, melyek a terápiás hatásért felelősek. A gyógyszerek és gyógynövények hatása is a gyógynövényben található aktív hatóanyagok típusától és mennyiségétől is függ. Azonban fontos tudni, hogy a gyógynövények a súlyos betegségek szakorvos általi kezelését nem váltják ki.

Fűszer és gyógynövények

A fűszernövények elsősorban az ételek fűszerezésére használt növények, bár többségük jótékonyan hat az emberi szervezetre.

Csípős fűszer többek között:

  • Bors

A bors – mely lehet fehér, fekete vagy zöld – csípősségéért a piperin nevű alkaloida a felelős. Mely fokozza a vérkeringést és a gyomorsavtermelést, így étvágygerjesztő hatással is bír. Mivel hamar elveszti aromáját, érdemes frissen őrölni.

  • Chili paprika

A chili paprika hatóanyaga a kapszaicin, ami az erős ízt adja neki. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír, így hatékony segítség gyomorbántalmak esetében. De fejfájás, migrén, ízületi fájdalom esetében egyaránt. Csökkenti a vércukorszintet és szabályozza a vérnyomást is, de a méregtelenítésben is szerepet játszik, mivel gyorsítja az anyagcserét. Egyes kutatások szerint a daganatos betegségek elleni küzdelemben is hatásos.

  • Édeskömény

Az édeskömény édeskésen csípős fűszernövény, mely elsősorban az emésztést serkenti. De légúti megbetegedések, fertőzések esetében is hatásos, mivel köptető és nyákoldó hatású.

  • Gyömbér

A gyömbér az egyik legcsípősebb fűszernövény, melynek jellegzetes, kesernyés íze van. A keleti konyha egyik fő fűszernövénye, mely hazánkban is egyre népszerűbb. Főleg a megfázásos, influenzás időszakokban nagyon hatékony segítség a tünetek kezelésére és a megelőzésre egyaránt.

  • Kardamon

A kardamon a gyömbérfélék családjába tartozó növény, mely édeskésen csípős ízű, a kámforra hasonlító ízvilággal. Elsősorban gyomorerősítő és szívizom működést fokozó hatása ismert.

  • Torma

Ez a csípős ételízestő elsősorban a felsőlégúti megbetegedések ellen, szív- és érrendszeri problémák kezelésére, immunerősítésre hatásos segítség.  Fogyasztható magában, reszelve, ecettel, tejszínnel vagy tejföllel ízesítve, de más zöldségekkel és gyümölcsökkel – akár céklával, almával, áfonyával – is remekül kombinálható.

Csípős fűszerek a házi kertben

Ezek a fűszernövények otthon ablakpárkányon, vagy erkélyen dézsában, de kertben is tarthatók. Kertben ültetve érdemes őket társnövényekkel együtt ültetni, így serkentik egymás növekedését és természetes növényvédő szerek is egyúttal.

Akár lakásban, akár kertben tartjuk őket mindig kéznél lesznek az ételek friss ízesítésénél. A friss növények pedig mindig aromásabban, illatosabbak, mint a szárított vagy porrá őrölt változataik.

Chili paprika:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom