Tartalomjegyzék
Az édeskömény fűszer– és gyógynövény is egyben, mely a zellerfélék – azon belül is az ernyősvirágúak – családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékén őshonos növény. Hívják ánizskapornak, vezérkapornak is. Már az ókorban az egyiptomiak is ismerték és alkalmazták, de a görögök, kíniak és az indiánok is használták és termesztették gyógyhatása miatt. Hazánkba a rómaiak által került.
Három fajtája ismert:
- Varietas vulgare – sötét színű, csípősen édes, melyet elsősorban fűszerként használnak
- Varietas dulce – termése hosszabb, keskenyebb, édeskés, ezt nevezik római köménynek
- Varietas azori – termése nem jó ízű, fiatal hajtásait főzeléknek és salátának használják
Édeskömény jellemzése
Évelő növény, melynek húsos, karószerű főgyökere 30-40 cm hosszú, oldalán vékonyabb gyökérágak erednek. Hengeres szára hosszában csíkozott, gazdagon elágazó hajtásrendszere 1-2 méter magas. A szórt állású levelek erősen lelógnak, szinte fonalszerűek. A főtengelyén és az elágazások csúcsán a sárga virágok összetett ernyővirágzatban csoportosulnak. Júliustól kezdve nyílnak. Termése ikerkaszat, zöldes-sárgás barna színű, a magjai hosszúkásak, ötbordájúak. Az egész növény kellemes illatot áraszt. Hazánkban termesztik. Változata a gumóskömény, kedvelt zöldségféle.
Bármilyen talajon megél, de a középkötött talajt kedveli leginkább. Meleg- és fényigényes növény. Vízigénye főleg a növekedési időszakban nagy, a virágzás idején a sok csapadék ronthatja a maghozamot. A nyirkos, hideg, pangó vizes talajon kipusztul. Időnként érdemes tápoldatozni.
Szaporítása magvetéssel történhet.
Édeskömény társnövényei:
- bazsalikom
- burgonya
- cékla
- karalábé
- mák
Melyik részét használjuk?
A zsenge leveleket, s főleg az érett magokat használjuk, amiket szeptemberben az ernyős virágzatból kipergetnek.
Szezonja kora tavasztól késő őszig tart. Vásárolható szárral és levelekkel együtt is, vagy csak a gumója. Ha a szár egy része még rajta van, akkor könnyebben eláll. Lazán becsomagolva a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 1 hétig is tárolható.
Édeskömény jótékony hatásai
Illóolajat, fehérjét, zsírosolajat tartalmaz.
Magjából készült főzet alkalmazható:
- szoptatós anyák tejszaporítására
- tejkiválasztás elősegítésére
- emésztési zavarok esetén
- gyomor- és bélgörcsre
- görcsoldásra,
- hasfájós kisbabáknak
- hányinger esetén
- székrekedésre
- szélhajtóként
- köptetőként légúti problémáknál
A mell duzzanata esetén a forrázatból borogatást vagy a levelekből pakolást készíthetünk. Az őrölt magokból zöld agyag hozzáadásával fogkrém is készíthető, mely illatosítja a leheletet és erősíti a fogínyt.
Érdekesség: Indiai éttermekben az étkezés után pirított édesköményt és ánizst adnak a száj illatosítására és az emésztés serkentésére.
Ellenjavallatok
Nagyon fontos a megfelelő adagolás betartása, mert a növény illóolaja nagy mennyiségben görcsöt, görcsös rángatózást okozhat.
Édeskömény fűszer felhasználása
Kedvelt fűszer, széles körben használják ételek, édességek, likőrök ízesítésére. A finom ánizsaromájú levelek, zsenge hajtások összevágva salátákhoz adhatók. A gumók nyersen salátában, párolva köretként fogyasztható, de levesek ízesítésére is alkalmas. Zöldje a kaporra hasonlít, ezzel halételeket lehet jól ízesíteni. Elmondható tehát, hogy pikáns fűszerként és kellemes ízű zöldségként is használjuk.
Jól illik:
- levesek ízesítésére
- rozskenyerek ízesítésére
- főzelékek
- édességek fűszerezésére
- az olasz kolbászokban is megtalálható
Édeskömény és retek saláta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez