Édeskömény fűszer

Az édeskömény fűszer– és gyógynövény is egyben, mely a zellerfélék – azon belül is az ernyősvirágúak – családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékén őshonos növény. Hívják ánizskapornak, vezérkapornak is. Már az ókorban az egyiptomiak is ismerték és alkalmazták, de a görögök, kíniak és az indiánok is használták és termesztették gyógyhatása miatt. Hazánkba a rómaiak által került.

Három fajtája ismert:

  1. Varietas vulgare – sötét színű, csípősen édes, melyet elsősorban fűszerként használnak
  2. Varietas dulce – termése hosszabb, keskenyebb, édeskés, ezt nevezik római köménynek
  3. Varietas azori – termése nem jó ízű, fiatal hajtásait főzeléknek és salátának használják

Édeskömény jellemzése

Évelő növény, melynek húsos, karószerű főgyökere 30-40 cm hosszú, oldalán vékonyabb gyökérágak erednek. Hengeres szára hosszában csíkozott, gazdagon elágazó hajtásrendszere 1-2 méter magas. A szórt állású levelek erősen lelógnak, szinte fonalszerűek. A főtengelyén és az elágazások csúcsán a sárga virágok összetett ernyővirágzatban csoportosulnak. Júliustól kezdve nyílnak. Termése ikerkaszat, zöldes-sárgás barna színű, a magjai hosszúkásak, ötbordájúak. Az egész növény kellemes illatot áraszt. Hazánkban termesztik. Változata a gumóskömény, kedvelt zöldségféle.

Bármilyen talajon megél, de a középkötött talajt kedveli leginkább. Meleg- és fényigényes növény. Vízigénye főleg a növekedési időszakban nagy, a virágzás idején a sok csapadék ronthatja a maghozamot. A nyirkos, hideg, pangó vizes talajon kipusztul. Időnként érdemes tápoldatozni.

Szaporítása magvetéssel történhet.

Édeskömény társnövényei:

Melyik részét használjuk?

A zsenge leveleket, s főleg az érett magokat használjuk, amiket szeptemberben az ernyős virágzatból kipergetnek.

Szezonja kora tavasztól késő őszig tart. Vásárolható szárral és levelekkel együtt is, vagy csak a gumója. Ha a szár egy része még rajta van, akkor könnyebben eláll. Lazán becsomagolva a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 1 hétig is tárolható. 

Édeskömény jótékony hatásai

Illóolajat, fehérjét, zsírosolajat tartalmaz.

Magjából készült főzet alkalmazható:

  • szoptatós anyák tejszaporítására
  • tejkiválasztás elősegítésére
  • emésztési zavarok esetén
  • gyomor- és bélgörcsre
  • görcsoldásra,
  • hasfájós kisbabáknak
  • hányinger esetén
  • székrekedésre
  • szélhajtóként
  • köptetőként légúti problémáknál

A mell duzzanata esetén a forrázatból borogatást vagy a levelekből pakolást készíthetünk. Az őrölt magokból zöld agyag hozzáadásával fogkrém is készíthető, mely illatosítja a leheletet és erősíti a fogínyt. 

Érdekesség: Indiai éttermekben az étkezés után pirított édesköményt és ánizst adnak a száj illatosítására és az emésztés serkentésére.

Ellenjavallatok

Nagyon fontos a megfelelő adagolás betartása, mert a növény illóolaja nagy mennyiségben görcsöt, görcsös rángatózást okozhat.

Édeskömény fűszer felhasználása

Kedvelt fűszer, széles körben használják ételek, édességek, likőrök ízesítésére. A finom ánizsaromájú levelek, zsenge hajtások összevágva salátákhoz adhatók. A gumók nyersen salátában, párolva köretként fogyasztható, de levesek ízesítésére is alkalmas.  Zöldje a kaporra hasonlít, ezzel halételeket lehet jól ízesíteni. Elmondható tehát, hogy pikáns fűszerként és kellemes ízű zöldségként is használjuk.

Jól illik:

  • levesek ízesítésére
  • rozskenyerek ízesítésére
  • főzelékek
  • édességek fűszerezésére
  • az olasz kolbászokban is megtalálható

Édeskömény és retek saláta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom