Emésztést segítő fűszerek

A gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben, a népi tapasztalatok pedig megmutatták azt is az idők folyamán, hogy mik az emésztést segítő fűszerek.Hiszen az ember a kezdetektől fogva a természetben keresi a gyógymódot a betegségeire, különböző problémáira. A századok múlásával pedig a tudományos kutatások is igazolták a különböző – főleg megfigyeléseken alapuló – népi hiedelmek megalapozottságát.  

A modern gyógyszerek jelentős része tartalmazza a gyógyfüvek különböző aktív hatóanyagait, melyek a terápiás hatásért felelősek. Számos gyógynövény hatóanyaga nemcsak egyféle problémára jelent megoldást. Fontos azonban tudni, hogy a gyógynövények aktív hatóanyagai csak kis mennyiségben gyógyító hatásúak. Nagy mennyiségben alkalmazva azonban rendkívül veszélyesek is lehetnek!

Ha magunk szedjük a különböző növényeket, akkor pedig arra kell figyelni, hogy csak azt a növényt szedjük le, amit biztosan felismerünk. Ugyanis más kevésbé ismert fajok azonosítása nehézségekbe ütközhet. Főleg mivel számos mérgező faj külsőleg nagyon hasonlít a gyógyító célra javasolt fajokhoz. Egy szelíd gyógyító összetévesztése egy ártalmas hatásúval pedig komoly veszélyeket rejthet, adott esetben halált is okozhat! Persze, ha a magunk ültette fűszernövény palánták növényrészeit szedjük le, abból nem lehet probléma.

Emésztést segítő fűszerek

Az emésztést segítő fűszerek nevelhetők kertben vagy balkonon is. Balkonon nevelve kicsit több gondozást, odafigyelést igényel, de ha lehetőségünk van rá, mindenképpen megéri tartani őket.

A fűszernövények elsősorban az ételek fűszerezésére használt növények, bár többségük jótékonyan hat az emberi szervezetre.

Az emésztésre az alábbiak hatnak jótékonyan:

  • Bazsalikom

A bazsalikom emésztést javító és étvágyserkentő, de szélhajtó, tejelválasztó hatású is. A népi gyógyászatban gyomor- és bélpanaszok kezelésére is használták, de húgyúti fertőzések és megfázásos tünetek hatékony ellenszerének is bizonyult.

Bazsalikom tea

1 csésze forró vízzel kell 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomon leforrázni és 10-15 percig hagyni ázni. Majd leszűrni és ízesítés nélkül – esetleg kevés méz hozzáadásával – elkortyolgatni.

  • Lestyán

A lestyán az erdélyi konyha egyik sokat használt, népszerű alap fűszernövénye. Vizelethajtó, méregtelentő, emésztést serkentő hatásán túl a gyomorégést és gyomor panaszokat is kezelhetjük vele.

Lestyán tea

1 csésze forró vízzel kell 1-2 teáskanálnyi szárított lestyánt leforrázni és 10 perc után le kell szűrni. Ízesítés nélkül – esetleg kevés méz hozzáadásával – étkezések között kell elkortyolgatni. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas.

  • Majoránna

A majoránna jótékony hatással van a gyomorra és az epehólyagra egyaránt. Néhány szárított vagy friss levél segít a nehezen emészthető, zsíros ételek emésztésében.

Kevesen tudják, de a majoránna kiváló gyógytea is. A szárított levelekből forrázással készült gyógytea segíti az emésztési rendszer működését.

  • Kurkuma

A kurkuma az ázsiai konyha egyik sokat használt jellegzetesen csípős növénye, mely szintén jótékonyan hat a gyomor problémákra.

Fontos azonban tudni, hogy a gyógynövények csak a kisebb panaszok orvoslásánál nyújtanak segítséget. Akinek komoly problémái, gyomorbetegsége van, mindenképpen szakorvos segítségét kell kérje.

Fűszernövények – Neveljük őket otthon!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom