Évelő fűszernövények

Az évelő fűszernövények ültetése esetén évekig gondoskodtunk a konyhánkban használatos friss ízesítőkről. Nagy előnyük, hogy nem kell őket évről-évre újra ültetni és a többségük különösebb gondoskodást sem igényel. Ráadásul nemcsak szabad földben, de dézsában, cserépben erkélyen, ablakpárkányon is nevelhetők.  

Mit is jelent pontosan az évelő kifejezés?

Sokszor találkozhatunk az évelő kifejezéssel, de nem biztos, hogy pontosan tudjuk mit is takar. Évelő növény minden olyan növény – fa, cserje, örökzöld, virág és fűszernövény is – ami két évnél tovább él és minden évben kihajt. Ide tartoznak a tavasszal virágzó hagymás növények is, melyeket ősszel ültetünk el. (Pl. tulipán, jácint stb.)

Egynyári növényeknek hívjuk azokat a növényeket, amelyek a virágzás vagy terméshozatal után el is halnak. Ezeket évről évre újra kell telepíteni magról vagy palántáról. (Pl. büdöske, búzavirág, bab, dinnye stb.)

Kétnyári növények pedig azok, amelyek az ültetés évében kihajtanak, de csak a következő évben hoznak virágot vagy termést. Ezt követően pedig elpusztulnak. (Pl. árvácska, viola).

Évelő télálló fűszernövények

Az alábbi fűszernövényeket elegendő egyszer elültetni, hogy sokáig friss, illatos fűszereket használhassunk a konyhában. Van, amelyik annyira erős és intenzív, hogy 1-2 tőnél nem is szükséges több (pl. lestyán) belőle.

 • Citromfű

A citromfű agresszívan növekedő növény, így nem mindegy hová ültetjük. Érdemes a kertben is egy földbe mélyesztett vödörbe ültetni, hogy ne burjánozzon szét. Teának, kevés mézzel ízesítve is kiváló és italokba is remek ízesítő. A friss leveleket jégkockába is fagyaszthatjuk. 

 • Kakukkfű

A kakukkfű rendkívül igénytelen kis növény, mely nem igényel nagy gondoskodást. Öntözni is csak akkor kell, ha a talaj már teljesen kiszáradt. Érdemes palántaként beszerezni. Gombás, paradicsomos, burgonyás ételek kiváló ízesítője, de jól illik a padlizsános ételek és sült csirke fűszerezéséhez is.

 • Koriander

A koriander inkább friss felhasználásra ajánlott, mivel szárítva már elveszíti értékes aromáját. Főleg szószok, mártások elkészítéséhez ajánlott, de olívaolajat is lehet vele fűszerezni.

 • Kóla fűszer

A kóla – vagy más néven ürömcserje – egy citrom illatú cserje, melynek levele és szára is felhasználható. Fűszernövényként segíti a zsíros ételek megemésztését, de túrós ételek, mártások, gyümölcssaláták, desszertek remek ízesítője is.

 • Levendula

A levendula az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tett szert és nemcsak a kertek díszítőjeként, de a gasztronómiában egyaránt. A virágja gyűjtve és szárítva számos módon felhasználható. Az ételek – lekvárok, sütemények – ízesítésére, de levendula szörpnek egyaránt.

 • Lestyán

A lestyán főleg az erdélyi konyha egyik alap fűszernövénye, mely napjainkban hazánkban is egyre népszerűbb. Nagyon intenzív, elegendő belőle 1-2 tő is a kertben. Levesek, főzelékek ízesítőjeként használt leginkább.

 • Menta

A menta az egyik legkedveltebb fűszernövény a nyári nagy melegben, mely számos hűsítő alkoholos és alkohol nélküli ital, koktél, gyümölcssaláta ízesítője. De díszítésként is igen kedvelt.

 • Metélőhagyma

Népszerű fűszernövény a metélőhagyma – vagy snidling is – mely igen kori növény. Már tavasz elején a retekkel egy időben megjelenik, ezért nagyon keresett is, hiszen tél végén már ki vagyunk éhezve a friss zöldségek ízére.

 • Oregánó

Az oregánó a paradicsomos ételek egyik fő fűszere, mártások, szószok megkerülhetetlen fűszere. Mediterrán vidékeken őshonos, de hazánkban is egyszerűen nevelhető fűszer- és gyógynövény.

 • Rozmaring

A rozmaring nagy hely- és melegigényes növény, ami rendszeres visszametszést is igényel. Remek ízesítője burgonyás ételeknek, zöldségeknek, sült húsoknak egyaránt. A friss visszavágott ágát olívaolajba rakva, az olajat is ízesíthetjük vele, melyet aztán salátára, öntetekbe használhatunk fel.

 • Tárkony

A tárkony szintén az erdélyi konyha egyik alap fűszernövénye. Gyorsan nő és elnyomja a körülötte lévő növényeket, így érdemes alaposan kiválasztani a helyét. Raguk, levesek fő ízesítője.

 • Zsálya

A zsálya kicsit több törődést igényel, mivel napos helyen, de mindig nedves nyirkos földben érzi jól magát. Azonban, a pangó vizet – főleg, ha a gyökerei sokáig vízben állnak – nem szereti. Tavasszal érdemes a fás szárait visszametszeni, így alakíthatjuk és növekedésre is serkenthetjük, ezt a leginkább szárnyasok fűszerezésére használt növényt.

Évelő fűszernövények felhasználása

Ezeket a növényeket – a megadott szedési időszakban – érdemes szüretelni és frissen vagy szárítva eltenni. Frissen a legtöbb eltartható hűtőszekrényben néhány napig. De szellős helyen, csokorba kötve fellógatva vagy papíron vékonyan kiterítve ki is szárítható. Akkor van jól kiszárítva, ha az ujjaink között összemorzsolódik. Akkor jól záródó üvegben hűvös, napfénytől védett helyen hosszú ideig eltartható.

Érdemes évente megújítani a készletet, mert az illat- és aromájából folyamatosan veszít.

Fűszernövények – Neveljük őket otthon!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom