Tartalomjegyzék
A fahéj az egyik legrégebbi fűszer- és gyógynövény, melyet már az ókori Egyiptomban, Kínában és Európában is ismertek és használtak.
Kétféle fahéjat különböztetünk meg:
- a ceylonit – mely a babérfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik legismertebb tagja.
- Illetve a kassziát, mely a köznyelvben kínai fahéjként is ismert.
A fahéj Délkelet-Ázsiában, főleg Srí Lankán és a Szunda-szigeteken őshonos. A trópusi erdőkben növő örökzöld fa.
Fahéj jellemzése
Fejlett, akár 8-10 méter magasra is megnövő örökzöld fa, melynek törzse dúsan elágazó. A termesztett példányok ritkán magasabbak 3 méternél, ugyanis azokat folyamatosan visszavágják. A levelei akár a 20 cm hosszúságot is elérhetik. Formájuk keskeny. lándzsás. Az egészen fiatal levelek színe élénkpiros. Virágai laza fürtökben csoportosulnak. Bogyótermése van, melynek színe sötétbarnás, vöröses.
Melyik részét használjuk?
A fiatal ágak lehántott papírszerű kérgét, melyet vagy porrá őrölnek vagy egészben hagynak. A lehántott kérget jellemzően egy napig hagyják száradni, majd a külső részét eltávolítják. Az általunk ismert tekercs formát a belső réteg száradása során nyeri el. A szárított fahéjat hűvös, fénytől védett helyen kell tartani.
Fahéj jótékony hatásai
Elsősorban antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van.
Alkalmazható:
- 2-es típusú cukorbetegség
- inzulinrezisztencia
- koleszterinszint csökkentésére
- magas vérzsírszint
- ízületi gyulladások esetében
- fogyás segítésére, mivel gyorsítja az anyagcserét
- a gondolkodás és a kognitív képességek stimulálására, ezáltal az agyműködésre is jótékonyan hat
Az illóolaját a kozmetikai ipar is felhasználja.
Ellenjavallatok
A fahéj természetes aromaanyaga a kumarin, ami viszont szélsőségesen nagy mennyiségben fogyasztva károsítja a májat. Ez az anyag a borsmentában vagy a levendulában is megtalálható, azonban a fahéj tartalmazza legnagyobb mennyiségben. A Kasszia – vagy Cassia – fahéj kuramin tartalma sokkal magasabb, mint a Ceylonié.
A fahéj allergizálhat is, így mindig érdemes először kisebb mennyiségben próbálkozni akár a fogyasztásával, akár olyan termékek használatánál, ami fahéjat tartalmaz.
Fahéj fűszer felhasználása
A téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a szegfűszeg és a csillagánizs előtt. Fűszernövényként itt is igaz, hogy a frissen őrölt fahéjnak jobb a zamata.
Nagyon jól illik:
- süteményekbe, kekszekbe
- kompótokhoz, gyümölcssalátába
- gyümölcs- vagy édes levesekbe
- rizses ételekhez, különösen a főtt rizshez
- forralt borhoz
- fagylaltnak sem utolsó
- gabonapelyhek, müzlik, kávé ízesítésére
Ha tekercsben vásároljuk a fahéjat, akkor az alábbaik alapján különböztethetjük meg a fajtákat:
- Ceyloni – több, vékony rétegben tekerődött fel, mint egy szivar
- Cassia – egy nagy tekercsben tekerődött fel
Mindent a fahéjról:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez