Fahéj

A fahéj az egyik legrégebbi fűszer- és gyógynövény, melyet már az ókori Egyiptomban, Kínában és Európában is ismertek és használtak.

Kétféle fahéjat különböztetünk meg:

  1. a ceylonit – mely a babérfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik legismertebb tagja.
  2. Illetve a kassziát, mely a köznyelvben kínai fahéjként is ismert.

A fahéj Délkelet-Ázsiában, főleg Srí Lankán és a Szunda-szigeteken őshonos. A trópusi erdőkben növő örökzöld fa.

Fahéj jellemzése

Fejlett, akár 8-10 méter magasra is megnövő örökzöld fa, melynek törzse dúsan elágazó. A termesztett példányok ritkán magasabbak 3 méternél, ugyanis azokat folyamatosan visszavágják. A levelei akár a 20 cm hosszúságot is elérhetik. Formájuk keskeny. lándzsás. Az egészen fiatal levelek színe élénkpiros. Virágai laza fürtökben csoportosulnak. Bogyótermése van, melynek színe sötétbarnás, vöröses.

Melyik részét használjuk?

A fiatal ágak lehántott papírszerű kérgét, melyet vagy porrá őrölnek vagy egészben hagynak. A lehántott kérget jellemzően egy napig hagyják száradni, majd a külső részét eltávolítják. Az általunk ismert tekercs formát a belső réteg száradása során nyeri el. A szárított fahéjat hűvös, fénytől védett helyen kell tartani.

Fahéj jótékony hatásai

Elsősorban antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van.

Alkalmazható:

  • 2-es típusú cukorbetegség
  • inzulinrezisztencia
  • koleszterinszint csökkentésére
  • magas vérzsírszint
  • ízületi gyulladások esetében
  • fogyás segítésére, mivel gyorsítja az anyagcserét
  • a gondolkodás és a kognitív képességek stimulálására, ezáltal az agyműködésre is jótékonyan hat

Az illóolaját a kozmetikai ipar is felhasználja.

Ellenjavallatok

A fahéj természetes aromaanyaga a kumarin, ami viszont szélsőségesen nagy mennyiségben fogyasztva károsítja a májat. Ez az anyag a borsmentában vagy a levendulában is megtalálható, azonban a fahéj tartalmazza legnagyobb mennyiségben. A Kasszia – vagy Cassia – fahéj kuramin tartalma sokkal magasabb, mint a Ceylonié.

A fahéj allergizálhat is, így mindig érdemes először kisebb mennyiségben próbálkozni akár a fogyasztásával, akár olyan termékek használatánál, ami fahéjat tartalmaz.

Fahéj fűszer felhasználása

A téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a szegfűszeg és a csillagánizs előtt. Fűszernövényként itt is igaz, hogy a frissen őrölt fahéjnak jobb a zamata.

Nagyon jól illik:

  • süteményekbe, kekszekbe
  • kompótokhoz, gyümölcssalátába
  • gyümölcs- vagy édes levesekbe
  • rizses ételekhez, különösen a főtt rizshez
  • forralt borhoz
  • fagylaltnak sem utolsó
  • gabonapelyhek, müzlik, kávé ízesítésére

Ha tekercsben vásároljuk a fahéjat, akkor az alábbaik alapján különböztethetjük meg a fajtákat:

  • Ceyloni – több, vékony rétegben tekerődött fel, mint egy szivar
  • Cassia – egy nagy tekercsben tekerődött fel

Mindent a fahéjról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom