Tartalomjegyzék
A fűszernövény szárítása már évezredek óta jelen vannak az életünkben. Ételeket ízesítünk velük és az egészségünk megőrzéséhez is használjuk őket. Az emberek már a kezdetektől a természetben keresik a gyógymódot a betegségeire. Napjainkra ismét reneszánszát éli a fűszernövény ültetése, a gyógyfüvek szedése. Talán nem véletlenül.
A fűszernövények kertben, balkonon, de akár ablakpárkányon is tarthatók. Ráadásul – köszönhetően a bútoráruházak fűszernövény tárolóinak – igazán kis helyen tarthatjuk őket. Érdemes évelő növényeket tartani, így nem szükséges – bár jót tesz nekik – az évenkénti átültetés. Ha kertben tartjuk akkor elég 3-5 évente új helyre átültetni.
Fűszernövény begyűjtése, szedése
Ha olyan növényeket szedünk le, amelyeket tárolásra szánunk, akkor érdemes az alábbiakkal tisztában lennünk:
- a növény részeit nem szabad nedvesen leszedni (se harmatos, se esőáztatta, se öntözött ne legyen) ugyanis a túlzott nedvesség erjedéshez vezethet, mely a növény károsodását okozhatja
- az ideális napszak a reggel, – amikor a harmat már felszáradt, de a nap még nem tűz erősen – vagy a napnyugta
- ne mossuk meg, legfeljebb egy nedves ruhával töröljük át
A fűszernövények tartósíthatók szárítással, mélyhűtve vagy olajban eltéve is.
Fűszernövény szárítása
Folyamatok lépésről-lépésre a szárítás során:
- az élősködők által károsított, vagy beteg növényi részeket távolítsuk el
- ne hagyjuk a növényt a tűző napon, hogy ne károsodjanak a benne lévő aktív hatóanyagok (ugyanezért magas hőfokon se szárítsuk őket)
- ha sütőben szárítjuk, a föld feletti részek esetében a hőmérséklet ne legyen több 30-35 ℃ foknál
- ha nem sütőben szárítjuk, akkor a növényt száraz, jól szellőző, 20-30 ℃ fok közötti állandó hőmérsékletű helyiségben tároljuk
- a szárakat, leveleket, virágos részeket laza csokorba kötve, fejjel lefelé függesztve szárítsuk, vagy vékony rétegben ki is teríthetjük őket egy előre elkészített rácsra (ebben az esetben a szárítás során többször forgassuk meg őket, egyenletesen száradjanak és az erjedést elkerüljük)
Fűszernövény szárító
Ha nem rendelkezünk olyan helyiséggel – szellős, árnyékos tornác, padlás – ahová a csokrokat fel tudnánk fűzni, készen is kaphatók fűszer szárítók. Ezek a szerkezetek kevés helyet foglalnak és több fűszernövény csokrot is rájuk tudunk akasztani. Érdemes az üzletekben körbe nézni a kínálat ugyanis meglehetősen széles. Webshopokon keresztül is elérhetőek.
Fűszernövények tárolása
Ha megfelelően kiszáradtak a növényi részek, akkor tárolhatjuk el őket.
A száradás időtartalma az adott növényi résznek megfelelően változik. Ez igaz a gyógynövényekre is.
- gyökerek – 15-20 nap
- levelek – 8-10 nap
- virágok – 3-4 nap
Akkor száradnak meg tökéletesen, ha zörgőssé, törékennyé válnak. A megszárított növényekről leválaszthatjuk a nagyobb leveleket, míg a kisebbeket és az ágacskákat hagyjuk rajta.
A következő módszerrel eldönthetjük, hogy megszáradt-e a növény: Tegyük be egy hermetikusan záródó üvegbe és néhány nap múlva figyeljük meg, hogy nem párásodik-e az üveg fala. Amennyiben nem, akkor a végleges tárolási helyére tehetjük.
Jól záródó üveg- vagy agyagedényben, papírdobozban tárolhatjuk. Érdemes felcímkézni őket. Nem tanácsos nagy mennyiségben tárolni így belőlük, mert az idő előrehaladtával az aktív hatóanyagok veszítenek az erejükből. Javasolt fél évente- évente lecserélni a tartalmukat friss növényekre.
Fűszernövények betakarítása:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez