Fűszernövény ültetése

A fűszernövény ültetése történhet cserépbe, balkonládákba, kertbe, de akár nevelhetők biokertben is. Az utóbbi időben Európa-szerte újfajta kertművelési módszer terjedt el, és megjelentek a piacokon a bio élelmiszerek és zöldségek. Napjainkra pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, hiszen egyre többen keresik a vegyszermentes élelmiszereket. A házikertben megtermelt zöldség és gyümölcs zömét a család frissen, vagy télire elrakva fogyasztja el. Nem mindegy tehát, hogy milyen mennyiségű növényvédő szert, illetve műtrágyát használunk fel. A megengedettnél nagyobb mennyiségű növényvédő szer alkalmazása esetén ugyanis megemelkedik a növény vegyszertartalma, ami hosszú időn át fogyasztva veszélyeztetheti az egészségünket.

A biológiai kertművelés előnyei

 1. A bio kertművelés kiindulási alapelve, hogy a természetben minden növény és állat együtt és egymásból él. Ezáltal állandó kölcsönhatásban vannak a környezetükkel.
 2. A másik fontos alapelv, hogy vegyi eredetű anyagokat – permetezőszereket, műtrágyát – nem használnak. Ehelyett szerves trágyát, különféle zöldtrágyát és saját készítésű komposztot alkalmaznak. A jó minőségű komposztot előnyben kell részesíteni, mert az a talajélet legfőbb kialakítója és fenntartója. Javítja a termés minőségét, növeli a növények ellenálló képességét még a betegségekkel szemben is. A szerves trágyázás és a komposzt trágyázás folyamata pedig összekapcsolható, ugyanis az istállótrágya lényegesen meggyorsítja a komposzt érését és egyben tápanyagban is gazdagítja.
 3. Még a talajművelés módjában is változtattak, hiszen nem ássák fel a talajt, az gátolja a talajszerkezet kialakulását és az egészséges talajélet fenntartását. Követelmény továbbá, hogy a kert talaja mindig fedett legyen, még télen is, ahogy ez a szabad természetben is látható. Van, ahol késő ősszel mustárt vetnek, amely kikelve védi a talajt. De elvégezhető a takarás a zölden levágott és szétterített növénnyel is.

Fűszernövény ültetése – avagy vegyes kultúrájú termesztés

A fűszernövényeket jellemzően magról szaporítjuk vagy palántaként vásároljuk. Az előbbi esetében fontos, hogy:

 • jó minőségű vetőmagot vásároljunk
 • megbízható helyről
 • a szavatossági időt mindig nézzük meg rajta (a lejárat dátumát)

A palánták esetében pedig a legfontosabb, hogy életképes, egészséges növényt válasszunk. Ez utóbbihoz vizsgáljuk át a növény leveleit, talaját. Ugyanis előfordulhat, hogy már vásárláskor beteg növényt viszünk haza.

A cserép kiválasztásakor mindig a gyökérhez viszonyítva válasszuk meg a megfelelő méretet. Ez minden esetben vízáteresztő lyukakkal legyen ellátva.

Fűszernövények vetése, ültetése lépésről – lépésre

Ha megvan a megfelelő méretű cserép, a fűszernövényünknek megfelelő föld (általános virágföld komposzttal keverve) és a magok, akkor jöhet a vetése.

 1. Töltsük meg földdel a cserepet jó ¾-ed részig.
 2. Szórjunk bele 3-5 magot a cserépbe (a csomagolásán feltüntetett leírás alapján).
 3. Fedjük be a magokat földdel.
 4. Öntözzük meg a földet.
 5. Esetleg érdemes üveglappal lefedni, hogy párás környezetet biztosítsunk számára, így gyorsabban kicsírázik.

Amíg nem kelnek ki a magok érdemesebb permetezéssel locsolni őket, így nem öntözzük túl őket. (Ha túl sok vizet adunk nekik, akkor levegőtlenné válhat a talaj, amiben elpusztul a növény). Amíg nem fejlődnek ki növények, addig a talajuk legyen mindig nedves.

 • Majd rakjuk világos helyre őket.
 • Amennyiben kikeltek és úgy látjuk nem férnek el a cserépben, ültessük szét őket.
 • Maradhatnak cserépben – a megfelelő helyükre állítva – de kiültethetjük őket a kertbe is. 

Fűszernövények helye, gondozása

Akár cserépben maradnak, akár a kertbe ültetjük ki őket soha ne tegyük őket tűző napra. Inkább részlegesen napos, félárnyékos helyet válasszunk számukra. A legtöbb fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt. A szélvédett, napos, meleg – lehetőleg déli fekvésű – helyet kedvelik.

Mérsékelten öntözzük őket és leginkább csak akkor, ha a talaj felső rétege már száraz. Amennyiben cserépben maradnak érdemes figyelni rá, hogy az öntözés következtében a talaj tömörödik, így a levegőztetése, lazítása időnként szükséges. A pangó vizet nem szeretik, így, ha a tálkában marad, azt locsolást követően mindig öntsük ki.

Amennyiben gyomok nőnek körülötte, azt mindig húzzuk ki, távolítsuk el a földből. Cserépben tartott növények esetében érdemes kéthetente tápoldatot is adni nekik.

Érdemes időnként lezuhanyozni őket, mert így a porosodástól és az esetleges kártevőktől is megvédjük őket.

Amennyiben elérték a 10-15 cm-es magasságot, már erős a lombja és a színe is erőteljes, akkor kezdhetjük szedni. Rendszeresen metsszük és vágjuk vissza, ezzel is serkentve a növekedését.

Fűszernövények ültetése a kertben

Érdemes a fűszernövényeket és az egyéb zöldségféléket egymás mellé, közé ültetni. Egyes növények ugyanis serkentik, míg mások gátolják egymás növekedését. Vagyis az egymás közelébe ültetett növények kölcsönösen előnyös hatással vannak egymásra.

Egymást serkenti például:

Míg például a paradicsom a legtöbb zöldségféle növekedését gátolja. Bizonyos növények gomba- és baktériumölő anyagot termelnek, amelyeket azután kibocsájtanak a környezetükbe. Ha például a sárgarépát a káposztasorok közé ültetjük, a káposztakárosítók nem jelennek meg. Ha bársonyvirág kerül a sorok közé, eltűnnek a fonalférgek.

De például a rózsa közelébe ültetett levendula a rózsa kártevőit – tetveket, hangyákat – távol tartja a rózsabokroktól.

A burgonya köré ültetett kamilla, bazsalikom, cickafark, petrezselyem és a kakukkfű serkentik a növekedését és a hasznos rovarokat is a kertbe csalogatják.

Érdemes ilyen növénytársításokkal kialakítani a kertünket, így a növényvédelem is hatékonyabb lesz, megspórolva ezzel a növényvédőszerek fölösleges használatát, óvva ezzel is a környezetünket.

Fűszernövények:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom