Fűszernövény vetőmag

Fűszernövény vetőmag szezonban szinte bárhol – még a nagyobb szupermarketekben, bevásárlóközpontokban is – elérhető. Érdemes azonban elsősorban kertészeti szaküzletekben, gazdaboltokban vásárolni meg a növények ültetéséhez szükséges vetőmagot.

Mire figyeljünk fűszernövény vetőmag vásárlásakor?

 1. Kereskedelmi forgalomba csak minősített és fémzárolt vetőmag kerülhet. Ez szavatolja, hogy minden tasakba kiváló minőségű, fajtiszta és fajtaazonos vetőmag kerül.
 2. A szaküzletekben kapható magok dupla csomagolásúak. Így bontatlanul jobban tárolható és akár tovább is jó, mint amit a tasakon feltüntetett szavatossági idő jelez.
 3. A csomagoláson található a bevizsgálás időpontja, illetve a csírázás szavatolt időpontja. Ez a jó csírázóképességű fűfélék esetében akár 3-4 év is ehet, szemben a salátafélékkel, ahol egy szezon.
 4. Érdemes a magok származási helyéről is informálódni. Ugyanis, ha a származási ország éghajlata nagyon eltér a miénktől, akkor kisebb az esély a növény fenntartására.
 5. Fontos információkat találunk a csomagoláson a mag vetési-, virágzási és termés érési idejéről is.

Érdekesség, hogy szabadföldben vetéshez már kapható magszalag is egynyári dísznövény, illetve zöldségmagvakhoz. Ennek különlegessége, hogy a szalagot – a magokkal – egyszerűen csak le kell fektetni az előzőleg előkészített talajra. Majd földdel takarni, öntözni és néhány héten belül a megfelelő tőtávolságban bújnak elő a magok.

Fűszernövény vetőmag elvetése

Ha megvásároltuk a szükséges magokat, akkor akár cserépbe, akár már közvetlenül szabad földbe is szórhatjuk a magokat. Attól függően, hogy az utasítás mit ajánl a csomagoláson. A magvetés időszaka jellemzően tavasszal van.

Kertbe ültetve a fűszernövényeket érdemes őket egyéb növényekkel együtt összeültetni, mivel a társnövények egymásra jótékonyan hatnak. Akár serkenthetik a fejlődést, de megvédhetnek a károkozókkal, kártevőkkel szemben is. Ha például levendulát ültetünk a rózsa közé, az elűzi a levéltetveket a rózsáról. Érdemes ezért a megfelelő társnövényekkel együtt összeültetni a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket egyaránt.

Fűszernövény magvetés lépésről lépésre:

 1. Készítsük elő a cserépben vagy ültetőtálban a megfelelő típusú földet.
 2. Szórjuk rá a magokat.
 3. Fél cm-es rétegben szórjunk rá földet.
 4. Spriccelős locsolóval öntözzük meg.
 5. Ha kikelt és nagyon sűrűn van, akkor ritkítsuk meg vagy ültessük őket szét.
 6. Folyamatosan tartsuk nedvesen a földjét, de ne álljon alatta a víz.
 7. Majd ültessük őket a megfelelő méretű cserépbe és állítsuk végleges helyükre.

Az agyagcserében tartott növénynek nagyobb a vízigénye, mint a műanyag cserépen tartott növénynek. Valamint a déli fekvésű ablakokban tartottak esetén úgyszintén.

Tápoldatozni csak mérsékelten – legfeljebb havonta egyszer – szükséges őket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom