Fűszernövények a kertben

Fűszernövények a kertben és erkélyen, balkonon, ablakpárkányon cserépben is nevelhetők. Az évelő fűszernövények ültetése esetén évekig gondoskodtunk a konyhánkban használatos friss ízesítőkről. Hiszen ezeket a növényeket nem kell évről-évre újra ültetni.  Ráadásul a legtöbbjük különösebb gondoskodást sem igényel.

Fűszernövények a kertben

Nevelhetők fűszer- és gyógynövények akár biokertben is? Az utóbbi időben Európa-szerte újfajta kertművelési módszer terjedt el, és megjelentek a piacokon a bio élelmiszerek és zöldségek. Napjainkra pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, hiszen egyre többen keresik a vegyszermentes élelmiszereket. A házikertben megtermelt zöldség és gyümölcs zömét a család frissen, vagy télire elrakva fogyasztja el. Nem mindegy tehát, hogy milyen mennyiségű növényvédő szert, illetve műtrágyát használunk fel. A megengedettnél nagyobb mennyiségű növényvédő szer alkalmazása esetén ugyanis megemelkedik a növény vegyszertartalma, ami hosszú időn át fogyasztva veszélyeztetheti az egészségünket.

A biológiai kertművelés előnyei

  1. A bio kertművelés kiindulási alapelve, hogy a természetben minden növény és állat együtt és egymásból él. Ezáltal állandó kölcsönhatásban vannak a környezetükkel.
  2. A másik fontos alapelv, hogy vegyi eredetű anyagokat – permetezőszereket, műtrágyát – nem használnak. Ehelyett szerves trágyát, különféle zöldtrágyát és saját készítésű komposztot alkalmaznak. A jó minőségű komposztot előnyben kell részesíteni, mert az a talajélet legfőbb kialakítója és fenntartója. Javítja a termés minőségét, növeli a növények ellenálló képességét még a betegségekkel szemben is. A szerves trágyázás és a komposzt trágyázás folyamata pedig összekapcsolható, ugyanis az istállótrágya lényegesen meggyorsítja a komposzt érését és egyben tápanyagban is gazdagítja.
  3. Még a talajművelés módjában is változtattak, hiszen nem ássák fel a talajt, az gátolja a talajszerkezet kialakulását és az egészséges talajélet fenntartását. Követelmény továbbá, hogy a kert talaja mindig fedett legyen, még télen is, ahogy ez a szabad természetben is látható. Van, ahol késő ősszel mustárt vetnek, amely kikelve védi a talajt. De elvégezhető a takarás a zölden levágott és szétterített növénnyel is.

Fűszernövények, mint társnövények

A vegyes kultúra azt jelenti, hogy zöldségféléket egymás mellé és egymás után sorba ültetjük. Egyes növények ugyanis serkentik, míg mások gátolják egymás növekedését.

A fűszer- és gyógynövények is jótékonyan hatnak, ha a társnövényeik közé kerülnek ültetésre. Így nincs szükség vegyszeres növényvédelemre, mert a különböző illatanyagok taszítják a társnövények károkozóit.

A levendula rózsa közé ültetve, például jótékony a levéltetvek ellen. De ha sárgarépát ültetünk a káposztasorok közé, a káposztakárosítók nem jelennek meg. Ha bársonyvirág kerül a sorok közé, eltűnnek a fonalférgek.

Érdemes ezért a kertünk kialakításánál, a különböző zöldségek vetésénél, ültetésénél ezt is figyelembe venni. De a fűszernövények nemcsak biokertben, hanem magaságyakban is kiváló választások. Gondosan válogatva remek védőnövényei lehetnek a különböző zöldségeknek.

5 tipp a szép és finom fűszernövényekért:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

error: Védett tartalom