Fűszernövények cserépben

Fűszernövények cserépben és szabad földben a kertben egyaránt nevelhetőek. Tehát ha szeretnénk mindig friss, illatos fűszerekkel ízesíteni az ételeinket, elegendő akár ablakpárkányon tartani a fűszer-és gyógynövényeket. Ugyanis a legtöbb fűszernövény nemcsak a konyhában – az ételek fűszerezésére – használható, mert legtöbbjük hatása a szervezetünkre is igazán jótékony. Így különösen jól jön, ha például gyomor- vagy emésztési panaszok esetén nem gyógyszerhez kell nyúlnunk, hanem a megfelelő növényből forrázatot készítve segíthetünk a problémán.

Fűszernövények cserépben

Cserépben tartva a legtöbb fűszernövény kicsit több gondoskodást, odafigyelést igényel, mint a szabadban. De még így is bőven megéri a ráfordított időt.

Amire mindenképpen érdemes odafigyelni:

  • Vízigény

Ha az adott növény vízigénye nem is különösebben nagy, akkor is érdemes figyelni arra, hogy cserépben nevelve nem tudja a vizet megtartani, így szükséges időnként az öntözése. Ugyanakkor a pangó vizet nem szeretik, ne álljon az edényükben a víz.

  • Fényigény

Vannak fényigényesebb növények, melyeket érdemes déli fekvésű ablakpárkányokra, erkélyekre rakni. Ilyenek: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, rozmaring, zsálya.

Illetve kevésbé fényigényesek: babér, metélőhagyma, petrezselyem, tárkony.

  • Helyigény

Érdemes figyelni arra, hogy a növény ne nője ki a cserepét. Amennyiben a gyökerek megjelennek a vízelvezető nyíláson, akkor mindenképpen szükséges az átültetése nagyobb cserépbe.

  • Visszametszése

Szabadban tartva elegendő évente egyszer – bizonyos fajták esetén sűrűbben – visszavágni, de cserépben tartva ezt sűrűbben érdemes megejteni.

Cserepes fűszernövények vásárlása

A fűszernövények szaporíthatók magról, tőosztással vagy dugványozással. Ha még egyáltalán nincs növényünk melyet szaporíthatnánk, akkor érdemes fűszernövény palántát vásárolni. A magról szaporítással is lehet próbálkozni, bár az hosszadalmasabb folyamat. Ha magról vetnénk, ennek az időszaka mindig tavaszra essen.

Palántát vagy kifejlett növényt azonban mindig érdemes kertészeti áruházakban vásárolni. A szupermarketek nem kertészeti szaküzletek – bár onnan is ki lehet fogni egészséges növényeket – inkább a szakáruházakban vásároljuk. Annál is inkább, mert:

  • ott tanácsokat kaphatunk a gondozásukat illetően
  • megvásárolhatunk egyéb szükséges hozzávalókat – cserép, föld stb. – a tartásukhoz
  • nagyobb kínálatból válogathatunk
  • rögtön másféle növényeket is beszerezhetünk

A megvásárolt palántát érdemes otthon rögtön megöntözni, nem tudhatjuk mikor kapott utoljára vizet. Majd tegyük a helyére és ne mozgassuk, hogy megszokhassa az új helyét. Ha szükséges ültessük át nagyobb cserépbe.

Fűszernövények – Neveljük őket otthon!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom