Tartalomjegyzék
A galanga fűszer hazánkban kevésbé ismert Kínában és az Indiai-szigeteken előforduló, gyömbérszerű gyökérnövény. Évezredek óta gyógynövényként is használják ezt a Laosz-gyömbérnek nevezett növényt Távol-Keleten. A galanga vagy galangal a gyömbérfélék családjába tartozó növény, melyet fűszeres, markáns ízű, húsos gyökeréért termesztenek elsősorban Kínában és Délkelet-Ázsiában.
Európába a középkorba került – ekkor a népi gyógyászatban is alkalmazták – de nem terjedt el széleskörű használata. Napjainkban a keleti konyha térhódításával kapott ismét érdeklődést.
Galanga jellemzése
Hasonlít a gyömbérhez, bár ízében és megjelenésében is eltérések vannak. Őshonos Thaiföldön, Indonéziában, Malajziában és Kínában is. Olyan területeken fejlődik jól, ahol kevés napfény, de sok víz éri. Azonban a túlzottan nedves talaj nem kedvez számára. Vízszintesen a föld alatt nő, ebből törnek elő magasra növő hajtásai. Gyökere kemény, fás testtel rendelkezik, vörösesbarna színű és vastagabb, mint a gyömbér. Virágai az orchidea virágaira hasonlítanak.
Íze csípős, savanykás, enyhe citrus aromával és kicsit fahéjas jelleggel. A friss gyökér íze kissé savanyú mentolos ízvilágú. A galanga sokkal intenzívebb ízű, sötétebb hússzínű, mint a gyömbér, bár könnyű őket összetéveszteni.
Melyik részét használjuk?
A gyökér szárított, porrá őrölt galangát a thai konyha napi szinten használja. Barnáspiros színű, markánsan csípős ízű, fűszeres aromájú. A szárított galangal kevésbé intenzív ízű, mint a friss gyökér. Friss galangal hazai kínálatban ritkán található – akkor is inkább darabolt fagyasztott variációban.
Galanga jótékony hatásai
Alkalmazható:
- gyulladáscsökkentőként
- serkentőként
- hasmenésre
- torokfájásra
- köhögésre
- megfázásra
Hol vásárolható galanga fűszer
Hazánkban elsősorban az ázsiai üzletek kínálatában, a kulináris boltokban vásárolhatunk ebből az ételeket izgalmassá tévő fűszerből. De megtalálható különböző webshopok, webáruházak termékei között is többféle kiszerelésben.
A galangagyökér felhasználása
Fűszernövényként főleg a thai konyhában kedvelt, itt az egyik alap fűszernövényként használják.
Jól illik:
- levesek
- főzelékek
- halételek fűszerezésére
- tenger gyümölcsei ízesítésére
- bárányokhoz
- vodkák, likőrök ízesítésére
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez