Gyömbér

A gyömbér trópusi fűszer– és gyógynövény is egyben, melyet már a kínaiak már Kr. előtt ismertek és használtak. A gyömbérfélék családjába tartozó növény – akárcsak a kurkuma – melyet a 16. század óta ismernek Amerikában is. Hazánkban is nagyon népszerű ez a főleg Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztett növény. Az ázsiai konyha egyik alap fűszernövénye.

Gyömbér jellemzése

Egyszikű, évelő, rizómás lágyszárú növény, mely a trópusok nedves, mocsaras, félárnyékos vidékein érzi jól magát. Különlegességük, hogy a megvastagodott földalatti szárukból – a gyöktörzsnek nevezett részből – fejlesztik a leveleiket. Ezek gumószerűen megvastagodott részek, ugyanis a szárazabb időben így biztosítják a növény számára a nedvességet. A gyömbér 1,5 méter magasságúra nő. Levelei halványzöld színűek, sima felületűek és lándzsásak. Különleges felépítésű, színes, illatos virágokat növeszt.

A szélvédett, félárnyékos meleg helyen érzi jól magát. Mivel a fagyot, de a közvetlen napfényt sem viseli el és az erős szél sem kedvez számára. A nedves tápanyagban dús talaj az ideális számára.

Szaporítása tőosztással történhet, leginkább késő télen, vagy kora tavasszal.

Melyik részét használjuk?

A gyökerét, mely frissen, szárítva, porrá zúzva vagy kandírozva is felhasználható. Frissen a hűtőszekrényben néhány napig eltárolható. Őrölve hűvös, fénytől védett, száraz helyen érdemes tartani.

Gyömbér jótékony hatásai

A gyömbér jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Különösen előnyös megfázás, vagy influenza esetén. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést, valamint erősíti az immunrendszert. A csípős gyömbér azonban nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni szeretnénk. A gyömbér gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól is ismert. Továbbá gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító is, így jól alkalmazható ízületi fájdalmak esetében is.

Különösen hatásos megfázás ellen és influenzás tünetek kezelésére a gyömbér méz citrom fokhagyma. A méz, citrom, fokhagyma ugyanis együtt remekül kiegészíti és felerősíti az egyébként külön-külön is a szervezetre jótékonyan ható rengeteg hasznos összetevőt.

A gyerekek kevésbé szeretik jellegzetes íze miatt, de érdemes velük a gyömbéres kekszen keresztül megismertetni, ugyanis süteményben jobban elfogadják az ismeretlen, vagy nem szokványos ízeket is.

Gyömbér fűszer felhasználása

Fűszernövényként is kedvelt, főleg a csípős, kesernyés íze miatt. Frissen felvágva, reszelve vagy őrölve, de kandírozva is használjuk. A keleti konyha egyik elmaradhatatlan fűszernövénye.

Jól illik:

  • levesek – főleg hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs – ízesítésére
  • levesgombócok fűszerezésére
  • burgonyás ételekhez
  • babfőzelékhez
  • szószokba, mártásokba
  • húsételek – vad, szárnyasok – ízesítésére
  • sütemények, kekszek fűszereként
  • forralt bor, likőrök ízesítésére

Uborka, tök és különböző gyümölcsök eltevésénél is használt ízesítőként. Óvatosan bánjunk az ízesítésével – és lehetőleg csak akkor adjuk az ételhez, amikor az már majdnem elkészült – mert túladagolva kesernyés ízt ad az ételnek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom