Gyulladáscsökkentő fűszerek

A gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben, a népi tapasztalatok pedig megmutatták azt is az idők folyamán, hogy mik a gyulladáscsökkentő fűszerek.Hiszen az ember a kezdetektől fogva a természetben keresi a gyógymódot a betegségeire, különböző problémáira. A századok múlásával pedig a tudományos kutatások is igazolták a különböző – főleg megfigyeléseken alapuló – népi hiedelmek megalapozottságát.  

A modern gyógyszerek jelentős része tartalmazza a gyógyfüvek különböző aktív hatóanyagait, melyek a terápiás hatásért felelősek. Számos gyógynövény hatóanyaga nemcsak egyféle problémára jelent megoldást. Viszont azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a gyógynövények aktív hatóanyagai csak kis mennyiségben gyógyító hatásúak. Ezért érdemes a mennyiségi ajánlásokat mindenképpen betartani, mert nagy mennyiségben alkalmazva rendkívül veszélyesek is lehetnek!

Gyógynövények szedése

A gyógynövények szedésének során nagyon fontos, hogy felismerjük az adott gyógynövényt. Ezzel nincs probléma akkor, ha a saját kertünkből szedjük a növényi részeket. Azonban, ha erdőn, mezőn járva gyűjtenénk őket, csak azt szedjük le, amit ismerünk. Ugyanis a kevésbé ismert fajok azonosítása nem egyszerű. Főleg mivel számos mérgező faj külsőleg nagyon hasonlít a gyógyító célra javasolt fajokhoz. Egy szelíd gyógyító összetévesztése egy ártalmas hatásúval pedig komoly veszélyeket rejthet, adott esetben halált is okozhat! Persze, ha a magunk ültette fűszernövény palánták növényrészeit szedjük le, abból nem lehet probléma.

Gyulladáscsökkentő fűszerek

A gyulladáscsökkentő növények egy része nevelhető kertben vagy balkonon is. Balkonon nevelve kicsit több gondozást, odafigyelést igényel, de ha lehetőségünk van rá, mindenképpen megéri tartani őket.

A fűszernövények elsősorban az ételek fűszerezésére használt növények, bár többségük jótékonyan hat az emberi szervezetre.

A gyulladásra az alábbiak hatnak jótékonyan:

  • Borókabogyó

A borókabogyó a hazai konyhában nem tartozik a legnépszerűbb fűszerek közé, annak ellenére, hogy hazánkban is megtalálható vadon.Kissé gyantás, édeskés, fás ízű, mely leginkább vadak, szárnyas húsok, savanyúságok készítésénél használt fűszer.

  • Chili paprika

A chili kapszaicint tartalmaz, mely különlegesen erős gyulladáscsökkentő hatással bír.

  • Fahéj

A fahéj az egyik leggyakrabban használt fűszer karácsony környékén. Talán nem sokan tudják, de erős gyulladáscsökkentő, ezenkívül antioxidáns, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, enyhe fájdalomcsillapító hatású is.

  • Fekete bors

Az egyik leggyakrabban használt ízesítőnk szintén hatásos a gyulladásos problémák kezelésére.

  • Galanga

A galanga gyömbérszerű gyökérnövény, mely az ázsiai konyha kedvelt fűszere, hazánkban kevésbé ismert és használt. Leveseket, halételeket ízesítenek vele. Gyulladáscsökkentő hatásán túl köhögésre, megfázásra is alkalmazzák.

  • Görögszéna

Szintén egy főleg Ázsiában használt fűszernövény, mely lázcsillapításra, emésztőszervi problémákra, gyulladásos betegségek kezelésére egyaránt használatos.

  • Gyömbér

A gyömbér az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatású fűszernövény. Hatékony megfázásos, influenzás tünetek megelőzésére kezelésére. A gyömbér, méz, citrom, fokhagyma együttese pedig igazán hatásos immunerősítő, vírus-és baktériumellenes hatású, láz- és köhögéscsillapító.

  • Kurkuma

A kurkuma az ázsiai konyha egyik sokat használt jellegzetesen csípős növénye, mely szintén jótékonyan hat a gyulladásos eredetű problémákra.

  • Rozmaring

Bár a rozmaring sok konyhában megtalálható, mégsem gondolunk rá, mint gyulladáscsökkentő gyógynövényre. Pedig az egyik legerősebb védő hatást nyújtja gyulladás és oxidáció esetén.

  • Szegfűszeg

A szegfűszeg a karácsonyi süteménykészítési időszak egyik alap fűszernövénye, mely erős gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.

Fontos azonban tudni, hogy a gyógynövények csak a kisebb panaszok orvoslásánál nyújtanak segítséget. Akinek komoly problémái vannak mindenképpen szükséges szakorvos segítségét kérnie.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom