Tartalomjegyzék
A gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben, a népi tapasztalatok pedig megmutatták azt is az idők folyamán, hogy mik a gyulladáscsökkentő fűszerek.Hiszen az ember a kezdetektől fogva a természetben keresi a gyógymódot a betegségeire, különböző problémáira. A századok múlásával pedig a tudományos kutatások is igazolták a különböző – főleg megfigyeléseken alapuló – népi hiedelmek megalapozottságát.
A modern gyógyszerek jelentős része tartalmazza a gyógyfüvek különböző aktív hatóanyagait, melyek a terápiás hatásért felelősek. Számos gyógynövény hatóanyaga nemcsak egyféle problémára jelent megoldást. Viszont azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a gyógynövények aktív hatóanyagai csak kis mennyiségben gyógyító hatásúak. Ezért érdemes a mennyiségi ajánlásokat mindenképpen betartani, mert nagy mennyiségben alkalmazva rendkívül veszélyesek is lehetnek!
Gyógynövények szedése
A gyógynövények szedésének során nagyon fontos, hogy felismerjük az adott gyógynövényt. Ezzel nincs probléma akkor, ha a saját kertünkből szedjük a növényi részeket. Azonban, ha erdőn, mezőn járva gyűjtenénk őket, csak azt szedjük le, amit ismerünk. Ugyanis a kevésbé ismert fajok azonosítása nem egyszerű. Főleg mivel számos mérgező faj külsőleg nagyon hasonlít a gyógyító célra javasolt fajokhoz. Egy szelíd gyógyító összetévesztése egy ártalmas hatásúval pedig komoly veszélyeket rejthet, adott esetben halált is okozhat! Persze, ha a magunk ültette fűszernövény palánták növényrészeit szedjük le, abból nem lehet probléma.
Gyulladáscsökkentő fűszerek
A gyulladáscsökkentő növények egy része nevelhető kertben vagy balkonon is. Balkonon nevelve kicsit több gondozást, odafigyelést igényel, de ha lehetőségünk van rá, mindenképpen megéri tartani őket.
A fűszernövények elsősorban az ételek fűszerezésére használt növények, bár többségük jótékonyan hat az emberi szervezetre.
A gyulladásra az alábbiak hatnak jótékonyan:
- Borókabogyó
A borókabogyó a hazai konyhában nem tartozik a legnépszerűbb fűszerek közé, annak ellenére, hogy hazánkban is megtalálható vadon.Kissé gyantás, édeskés, fás ízű, mely leginkább vadak, szárnyas húsok, savanyúságok készítésénél használt fűszer.
- Chili paprika
A chili kapszaicint tartalmaz, mely különlegesen erős gyulladáscsökkentő hatással bír.
- Fahéj
A fahéj az egyik leggyakrabban használt fűszer karácsony környékén. Talán nem sokan tudják, de erős gyulladáscsökkentő, ezenkívül antioxidáns, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, enyhe fájdalomcsillapító hatású is.
- Fekete bors
Az egyik leggyakrabban használt ízesítőnk szintén hatásos a gyulladásos problémák kezelésére.
- Galanga
A galanga gyömbérszerű gyökérnövény, mely az ázsiai konyha kedvelt fűszere, hazánkban kevésbé ismert és használt. Leveseket, halételeket ízesítenek vele. Gyulladáscsökkentő hatásán túl köhögésre, megfázásra is alkalmazzák.
- Görögszéna
Szintén egy főleg Ázsiában használt fűszernövény, mely lázcsillapításra, emésztőszervi problémákra, gyulladásos betegségek kezelésére egyaránt használatos.
- Gyömbér
A gyömbér az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatású fűszernövény. Hatékony megfázásos, influenzás tünetek megelőzésére kezelésére. A gyömbér, méz, citrom, fokhagyma együttese pedig igazán hatásos immunerősítő, vírus-és baktériumellenes hatású, láz- és köhögéscsillapító.
- Kurkuma
A kurkuma az ázsiai konyha egyik sokat használt jellegzetesen csípős növénye, mely szintén jótékonyan hat a gyulladásos eredetű problémákra.
- Rozmaring
Bár a rozmaring sok konyhában megtalálható, mégsem gondolunk rá, mint gyulladáscsökkentő gyógynövényre. Pedig az egyik legerősebb védő hatást nyújtja gyulladás és oxidáció esetén.
- Szegfűszeg
A szegfűszeg a karácsonyi süteménykészítési időszak egyik alap fűszernövénye, mely erős gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.
Fontos azonban tudni, hogy a gyógynövények csak a kisebb panaszok orvoslásánál nyújtanak segítséget. Akinek komoly problémái vannak mindenképpen szükséges szakorvos segítségét kérnie.
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez