Izsóp fűszer

Az izsóp fűszer- és gyógynövény is egyben, melyet már a Bibliában is említenek. Az ajakosvirágúak- azon belül is az árvacsalánfélék népes családjába tartozik. Ázsiában és a mediterrán – a Földközi-tenger – vidékein őshonos, hazánkban termesztett, illatos félcserje. Izraelben és Egyiptomban is vallási szertartások alkalmával használták a papok és szent növényként tisztelték. Európába a Benedek rendi szerzetesek által került a középkorba, ekkor élte népszerűségének csúcsát is. Főleg a pestis idején használták – akárcsak a zsályát vagy a levendulát – a levegő fertőtlenítésére, tisztítására.

Izsóp jellemzése

Évelő, cserjeszerű növény, ami jellemzően 40-50 cm magasságúak, de akár 1 méteres magasságot is elérhet. Gyökérzete és az idősebb részei elfásodnak, de a fiatal ágai zöldek és zsengék. Keskeny lándzsa formájú levelei keresztben átellenesek. Álörvös virágzata van, mely a szárak csúcsain növekszik, több cm-es szakaszon, egy irányba hajolva. Virágai jellemzően kékes-lilás színűek, de fehér változatban is megtalálható. Június, augusztusban virágzik. Makkocska termései tojásdadok.

Talajban nem válogatós, de mészigényes. Termesztésére meleg fekvésű, köves talaj is megfelelő. Jellegzetes fűszeres illata van. A faggyal és szárazsággal szemben is ellenálló.

Szaporítása tőosztással vagy magvetéssel történhet.

Zsálya társnövényei:

A növény 1% illóolajat tartalmaz, továbbá sok polikamfor található benne. Ezen kívül flavonoidokat, cseranyagot és keserűanyagot is tartalmaz. Elmorzsolt leveleinek az illata a mentáéra hasonlít.

Melyik részét használjuk?

A virágzás kezdetén szedik a 40 cm-es hajtásokat – a leveles hajtásainak felső részét kell leszedni – és szellős helyen szárítják. Illóolaj készítéshez teljes virágzásban gyűjtik a friss hajtásokat.

Friss vagy szárított formában használhatjuk.

Izsóp jótékony hatásai

Köptető és görcsoldó hatásai miatt, rendkívül jól alkalmazható légúti megbetegedések, hurutok kezelésére. Gyakori teakeverék alapanyag is.

Alkalmazható:

  • köhögéscsillapításra
  • vizelethajtásra
  • étvágygerjesztésre
  • izzadáscsökkentésre
  • fogíny- és torokgyulladás kezelésére
  • hörghurutos panaszok esetén
  • száraz köhögésre gargalizálásra
  • szélhajtó
  • lázcsillapító
  • fertőtlenítő
  • gyulladáscsökkentő
  • vérnyomásemelő
  • erős bélfertőtlenítő, bélféregűző hatása is van
  • a változókori problémákra

Az illóolaját a konzerv- és likőripar is felhasználja. Nagyon kedvelt parfümökben, potpourrikban, régen még a házak padlóját is teleszórták izsópágakkal. A gyógyszeripar is alapanyagként alkalmazza.

Ellenjavallatok

Túlzott mennyiségben fogyasztva az arra hajlamos egyéneknél epilepsziás rohamot válthat ki. Ellenjavallt idegrendszeri betegségek esetén. Érdemes használata előtt háziorvossal konzultálni.

Izsóp fűszer felhasználása

A legjobb köhögéscsillapító, görcsös köhögést is old. Asztmások teakeverékéből nem hiányozhat.

Fűszernövényként is kedvelt, főleg legyengült, lázas betegségben szenvedőknek fontos. Frissen vagy szárítva is használhatjuk. 

Jól illik:

  • saláták
  • mártások
  • húsételek ízesítésére
  • levesekhez
  • zöldségekhez
  • bárányhoz, nyúlhoz, vadhúsokhoz pácolásra
  • burgonyás ételek, mártások ízesítésére
  • likőröknek, limonádéknak is jó ízt ad

Az izsóp enyhén keserű, így érdemes fűszerként való alkalmazása előtt íz próbát végezni vele. Annál is inkább, mert az sem mindegy, hogy friss vagy szárított növényt használunk-e.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom