Tartalomjegyzék
A kakukkfű fűszer– és gyógynövény is egyben, melyet már az ókorban is ismertek és használtak, elsősorban a húsok tartósítására. A középkorban a bátorsággal kapcsolták össze, így például Angliában úgy tartották, hogy meghosszabbítja az életet. Itt a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a gyógynövény valóban késlelteti az öregedési folyamatokat. A középkori járványok terjedése idején a fertőzések megakadályozására is használták. A francia konyha már ekkor is alkalmazta, majd a 17. században Erdélybe került, onnan pedig hazánkba.
A Földközi-tenger vidékéről származó, nagyon kedvelt mediterrán fűszernövény. Az egész világon elterjedt, sokfelé termesztik. Hosszú ideje alkalmazzák a levendulával és zsályával együtt a levegő illatosítására is.
Kakukkfű jellemzése
Lassan növő, évelő félcserje, mely eléri a 15-25 cm-es magasságot is. A szárai fásak és kemények, a levelei szürkészöld színűek, kicsik és ovális formájúak. Halványlila virágait kis fürtökben – júliusban, augusztusban – hozza. Nagyon meleg- és fényigényes növény, így a tűző napra is ültethetjük, nem tesz benne kárt.
Szárazságtűrő növény, mely különösebb gondozást nem igényel, de a telepítést követően ajánlott legalább egy évig a folyamatos öntözése. A folyamatos gyommentesítést meghálálja. Korlátozottan télálló, -15 fokig elviseli a fagyokat. Földön elterülve növekszik.
Évelő növény, így tavasszal újra hajt. Tél végén az idősebb példányokat ajánlott alaposan visszavágni, hogy növekedésre serkentsük. 6-7 évente érdemes megújítani a töveket.
Szaporítása tőosztással, dugványozással vagy magvetéssel történhet. A magok csírázásához legalább 21 °C szükséges.
Kakukkfű jótékony hatásai
Hatását elsősorban fő hatóanyagának az illóolajának és annak két legfontosabb összetevőjének a timolnak és karvakolnak köszönheti. E két utóbbi vegyület ugyanis baktériumölő és gombaellenes hatású. A levelek forrázata gyulladásgátló és vizelethajtó. Jóízű teát készíthetünk belőle. Illóolaja erősítő, nyugtató hatású.
Gyógytea készítése: egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel le kell forrázni, majd 15 percig állni hagyni. Ezután le kell szűrni (ne fém szűrőn keresztül) majd ízesítés nélkül fogyasztható.
Alkalmazható:
- torokfájás és köhögés csillapítására
- vérszegénység esetén
- vérbőség fokozására
- májbetegség
- emésztési- és gyomor problémák esetén
- a menstruációs fájdalmak csökkentésére
- depresszió kezelésére
- étvágy javítására
- immunerősítésre
Szájüregi gyulladásra, torokfájásra gargalizálni kell a teával.
Fürdővízben is alkalmazható, így tágítja az ereket, illetve nyugtató hatású. Nyugtató, frissítő fürdő készíthető belőle, ha mentával, rozmaringgal és levendulával egyenlő arányban keverve 3 dkg keveréket használva 3 liter teát főzünk, majd a fürdővízhez adjuk.
Ellenjavallatok
Terhes és szoptatós anyák, illetve pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők esetében a megadott mennyiségeket szigorúan be kell tartani, gyógyszermennyiségű használata pedig nem javasolt.
Kakukkfű fűszer felhasználása
A kakukkfű jellegzetes íze miatt – a petrezselyem, rozmaring és a zsálya mellett – a leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. A mediterrán konyha egyik elengedhetetlen fűszere.
Rendkívül jól illik:
- paradicsomos ételekhez, paradicsomos mártásokhoz szószokhoz
- tésztaszószokhoz
- gombás ételekhez
- tejszínes-gombás ragukhoz
- fűszeres túrók ízesítésére
- grillezett, natúr és sült húsokhoz
- lazachoz és egyéb tengeri halak ízesítésére
- semlegesebb ízű zöldségekhez (pl. burgonya, cukkini)
- saláta öntetek ízesítésére
- bab, borsó, káposzta készítéséhez (az emésztést segítendő)
Kellemes ízt ad minden párolt húsnak, azonban sajátos, erős aromája miatt óvatosan, kis mennyiségben kell használni, különben megváltoztatja az étel eredeti jellegét.
Kakukkfű:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez