Tartalomjegyzék
A kandírozott gyömbér egy nagyon egészséges nassolnivaló. Ha már mindenképpen édességre vágyunk, inkább ezt válasszuk az egyéb cukorkák helyett. Nemcsak nagyon finom csemege, hanem a gyömbér tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni. A kandírozott gyümölcsök a karácsonyi vendégváró finomságok egyike, érdemes készíteni belőlük, akár kandírozott narancshéjat vagy egyéb gyümölcsöt is.
Kandírozott gyömbér recept
A gyömbér az utóbbi évek nagy népszerűségének örvendő növénye, mely iránt a kereslet főleg ősztől – az influenza szezon beindulásával – indul növekedésnek. Pedig szinte egész évben kapható és nagyon egészséges, a szervezet számára számos jótékony hatással bír. Bár a gyerekek jellemzően nem szeretik – és a felnőtteket is megosztja – jellegzetesen kesernyés, csípős íze miatt, kandírozva ők is szívesebben elfogadják. Mely csokoládéba mártva igazi különlegesség.
Hozzávalók:
- 50 dkg megtisztított gyömbér
- 25 dkg cukor
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 liter víz
- esetleg csokoládé a bevonásához – elhagyható
Kandírozott gyömbér elkészítése:
- A gyömbéreket először megtisztítjuk vékony héjuktól, megmossuk, majd 1×1 cm-es kockákra vágjuk.
- Ezután lábosba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi és csipetnyi sóval nagyon kis lángon fél órán keresztül lassan forraljuk fel.
- Ezután leszűrjük és ismét beletesszük a lábosba vízzel, csipet sóval felfőzni.
- Ezt még 2x megismételjük.
- Majd még egyszer feltesszük főzni, de ekkor már hozzáadjuk a 25 dkg cukrot is és azzal forraljuk egy órán keresztül.
- Ha elkészült, hagyjuk a cukros lében kihűlni a gyömbér kockákat.
- Miután kihűlt, sütőpapírral bélelt tálcára szedjük, szétterítjük és egyenletesen eloszlatjuk rajtuk a 3 evőkanál kristálycukrot.
- Hagyjuk száradni 2-3 napon keresztül.
- Ezután fogyasztható vagy zárt fedelű edényben tárolható felhasználásig.
A kandírozott gyömbér fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, fagylaltok készítésénél. Bármely gyümölcsből készíthető. Díszes, dekoratív üvegekbe rakva akár karácsonyi ajándéknak is készíthető.
Kati-patika – Kandírozott gyömbér:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADroz%C3%A1s
Vissza a kategória cikkeihez