Kandírozott gyömbér

A kandírozott gyömbér egy nagyon egészséges nassolnivaló. Ha már mindenképpen édességre vágyunk, inkább ezt válasszuk az egyéb cukorkák helyett. Nemcsak nagyon finom csemege, hanem a gyömbér tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni. A kandírozott gyümölcsök a karácsonyi vendégváró finomságok egyike, érdemes készíteni belőlük, akár kandírozott narancshéjat vagy egyéb gyümölcsöt is.

Kandírozott gyömbér recept 

A gyömbér az utóbbi évek nagy népszerűségének örvendő növénye, mely iránt a kereslet főleg ősztől – az influenza szezon beindulásával – indul növekedésnek. Pedig szinte egész évben kapható és nagyon egészséges, a szervezet számára számos jótékony hatással bír. Bár a gyerekek jellemzően nem szeretik – és a felnőtteket is megosztja – jellegzetesen kesernyés, csípős íze miatt, kandírozva ők is szívesebben elfogadják. Mely csokoládéba mártva igazi különlegesség.

Hozzávalók:

 • 50 dkg megtisztított gyömbér
 • 25 dkg cukor
 • 3 evőkanál cukor
 • 1 kávéskanál só
 • 2 liter víz
 • esetleg csokoládé a bevonásához – elhagyható

Kandírozott gyömbér elkészítése:

 1. A gyömbéreket először megtisztítjuk vékony héjuktól, megmossuk, majd 1×1 cm-es kockákra vágjuk.
 2. Ezután lábosba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi és csipetnyi sóval nagyon kis lángon fél órán keresztül lassan forraljuk fel.
 3. Ezután leszűrjük és ismét beletesszük a lábosba vízzel, csipet sóval felfőzni.
 4. Ezt még 2x megismételjük.
 5. Majd még egyszer feltesszük főzni, de ekkor már hozzáadjuk a 25 dkg cukrot is és azzal forraljuk egy órán keresztül.
 6. Ha elkészült, hagyjuk a cukros lében kihűlni a gyömbér kockákat.
 7. Miután kihűlt, sütőpapírral bélelt tálcára szedjük, szétterítjük és egyenletesen eloszlatjuk rajtuk a 3 evőkanál kristálycukrot.
 8. Hagyjuk száradni 2-3 napon keresztül.
 9. Ezután fogyasztható vagy zárt fedelű edényben tárolható felhasználásig.

kandírozott gyömbér fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, fagylaltok készítésénél. Bármely gyümölcsből készíthető. Díszes, dekoratív üvegekbe rakva akár karácsonyi ajándéknak is készíthető.

Kati-patika – Kandírozott gyömbér:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADroz%C3%A1s

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom