Kapor fűszer

A kapor fűszer- és gyógynövény a zellerfélék családjába tartozó növény, melyet már a Bibliában is megemlítenek. Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Több ezer éve felellhető e Dél-Oroszországban, Nyugat-Afrikában és a mediterrán vidéken is őshonos növény. 

Kertikömény, uborkafű néven is ismert. A magyar konyha kedvelt fűszere, hiszen a savanyúságok tartósítószere és a tökfőzelék fő ízesítője.

Kapor jellemzése

A kapor termesztett, egyéves, lágyszárú növény. A talajban rostos főgyökeret fejleszt, föld feletti hajtása akár egy-másfél méter magas is lehet. Szára szürkészöld, finoman barázdált, üreges. Levelei szórt állásúak, kezdetben tőrózsában állnak, az alsók nyelesek, a felsők ülők. Sárgás színű virágai ernyős virágzatba tömörülnek, és tavasztól nyárig nyílnak. Termése ikerkaszat, két tojásdad alakú 4-5 mm hosszú, sötétbarna mag, mely éréskor erősen pereg. Egész Európában termesztik aromás tulajdonságai miatt.

Gondozása, nevelése

A kapor szabad földben és balkonban is termeszthető. Jó a fagytűrése, de minden évben újra kell vetni és ajánlott legalább háromévenként új helyet keresni a számára. Az igényei a fejlődési szakaszának megfelelően változnak. A fiatal tövekeleinte a félárnyékos helyen is jól érzik magukat, azonban később több napsütésre van szükségük. A csapadékkal is ez a helyzet: kezdetben kevesebb vizet igényel, majd virágzás idején rendszeres öntözést igényel.

Az összes hazai talajtípuson megél, de a pangó vizet nem szereti. Zsenge hajtásai a nyár első harmadától egészen kora őszig lemetszhetők.

Szaporítása magvetéssel történhet, a tavasz első hónapjaiban.

Kapor társnövényei:

Melyik részét használjuk?

A nyár végén gyűjtött magokat árnyékos és száraz helyen szárítva. Valamint a gyökérzetét és a föld feletti részét.

A friss kapor 4-5 napig tárolható a hűtőben nedves papírtörlő közé rakva, zacskóba becsomagolva, de akár le is fagyasztható.

Kapor jótékony hatásai

Szélhajtó, görcsoldó, vízhajtó, féregűző. Tartalmaz illóolajat és flavonoidokat. A termésben kumarinszármazékok is megtalálhatók.

A népi gyógyászat egyik kedvelt gyógynövénye, antibakteriális hatása pedig egyenesen a fokhagymáéval vetekszik.

Továbbá kiváló étvágygerjesztő, szélhajtó és püffedést csökkentő teák, tinktúrák alkotórészei.

A kapor tea jól alkalmazható:

  • vízhajtásra
  • felfúvódási-, emésztési zavarokra
  • hányingerre, csuklásra
  • fogínygyulladásra
  • álmatlanság
  • étvágytalanság esetén
  • serkenti a tejképződést

A zöld-, illetve érett hajtásokból és termésekből nyert kivonatok nyugtató hatásúak. Forrázat, porrá őrölt magok, gyógybor és esszencia formájában is használhatók.

A gyökeréből készült tea meghűlés és köhögés ellen jó. Forrázata a szájüregi gyulladások kiváló öblögetőszere.

Kapor fűszer felhasználása

A kapor nemcsak gyógynövényként, de fűszernövényként is kedvelt, igen sokoldalú növény. Leggyakoribb felhasználási módja – főleg nyáron és ősszel – a savanyúságok tartósítószere, az uborkás ételek ízesítése, elég a népszerű kovászos uborkára gondolni. Ezenkívül a tökfőzelék elmaradhatatlan fűszere.

Jól illik:

  • uborkához
  • tökfélékhez, cukkinihez, zöldbabhoz és egyéb zöldségfélékhez
  • gombához
  • burgonyás ételekhez
  • tojásos ételekhez
  • túróhoz – akár édesen vagy sósan
  • halas fogásokhoz
  • mártásokhoz, szószokhoz
  • hideg, frissítő zöldséglevesekhez

Hasonló más aromás ernyős virágzatú növényekhez, mint az édeskömény, a koriander vagy az ánizs, ezektől az illata és markánsabb íze különbözteti meg. E növények hasonló tulajdonságaik miatt, szükség esetén egymással helyettesíthetők.

Kapor termesztése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom