Kóla fűszer

A kóla fűszer évezredek óta ismert és használt növény, mely Nyugat-Ázsiában őshonos, onnan került a szerzetesek által Európába. Gyógyító hatása miatt nemcsak a szerzetesek gyógynövénykertjeiben, de a falusi kertekben is megtalálható volt. A középkorban a pestis ellen is bevezették – akárcsak a levendulát vagy a zsályát, mivel kámforszerű illata van. A fészkesek családjába tartozó növényt hívják istenfának és ürömcserjének egyaránt.

Kóla vagy ürömcserje jellemzése

A fehér üröm közeli rokona. Dúsan elágazó, fásodó akár az egy méteres magasságot is elérő évelő örökzöld növény. A talajtípusban nem válogat, szinte bármilyen földben megterem, amelyben jó a vízelvezetés. A napos, szélárnyékos helyeket kedveli. Jól tűri a szárazságot. Finoman szárnyalt, szürkészöld levelei kellemesen citrom illatúak. Apró, halványsárga virágait őszig hozza.

Az elfásodott részeit tavasszal érdemes levágni. Ha rendszeresen szedjük róla a hajtásokat nem nyurgul fel és szép bokorrá fejlődik. Jól viseli a hideget, csak nagyon fagyos teleken igényel takarást.

Szaporítása tőosztással, dugványozással történhet leginkább, de tavasszal magról is szaporítható.

Melyik részét használjuk?

A fiatal leveleit frissen vagy szárítva. A szárított ága erősen citrom illatú, melyet szúnyogriasztóként is használnak. De száraz hajtásait a ruhásszekrénybe téve remek molyírtó is.

Ürömcserje jótékony hatásai

A növény levelei illóolajokat és keserű taninokat is tartalmaznak. Illóolaja fertőtlenítő hatású, melyet a fehér ürömmel együtt bélféregűzésre alkalmaztak.

A szervezetre az alábbiaknál gyakorol jótékony hatást:

  • gyomorerősítő
  • emésztést segítő
  • közérzet javító
  • krónikus gyulladások esetén
  • bőrbetegségek, reuma és köszvény kezelésére

A belőle készített tea, az alábbiakra nyújthat segítséget:

  • gyomor- és bélpanaszok enyhítésére
  • görcsoldásra
  • étvágygerjesztésre
  • megfázásra, influenzás tünetek kezelésére

Illóolaját a kozmetikaipar is használja főleg parfümök alapanyagaként.

Ellenjavallatok

A pollenje az egyik legerősebb allergén.

Kóla fűszernövény felhasználása

Fűszernövényként is kedvelt, főleg a zsíros ételek megemésztését segíti. Azonban intenzív aromája miatt csak óvatosan adagoljuk.

Jól illik:

  • túrós ételek
  • sült húsok (főleg kacsa, liba)
  • különböző mártások
  • gyümölcssaláták, kompótok
  • sütemények, desszertek
  • italok ízesítésére

Kesernyés íze miatt fanyar ízhatást kölcsönöz a vele ízesített ételeknek. Éppen emiatt túlzásba ne vigyük a fűszerezését.

Egy csodanövény: az illatos üröm

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez