Tartalomjegyzék
A kóla fűszer évezredek óta ismert és használt növény, mely Nyugat-Ázsiában őshonos, onnan került a szerzetesek által Európába. Gyógyító hatása miatt nemcsak a szerzetesek gyógynövénykertjeiben, de a falusi kertekben is megtalálható volt. A középkorban a pestis ellen is bevezették – akárcsak a levendulát vagy a zsályát, mivel kámforszerű illata van. A fészkesek családjába tartozó növényt hívják istenfának és ürömcserjének egyaránt.
Kóla vagy ürömcserje jellemzése
A fehér üröm közeli rokona. Dúsan elágazó, fásodó akár az egy méteres magasságot is elérő évelő örökzöld növény. A talajtípusban nem válogat, szinte bármilyen földben megterem, amelyben jó a vízelvezetés. A napos, szélárnyékos helyeket kedveli. Jól tűri a szárazságot. Finoman szárnyalt, szürkészöld levelei kellemesen citrom illatúak. Apró, halványsárga virágait őszig hozza.
Az elfásodott részeit tavasszal érdemes levágni. Ha rendszeresen szedjük róla a hajtásokat nem nyurgul fel és szép bokorrá fejlődik. Jól viseli a hideget, csak nagyon fagyos teleken igényel takarást.
Szaporítása tőosztással, dugványozással történhet leginkább, de tavasszal magról is szaporítható.
Melyik részét használjuk?
A fiatal leveleit frissen vagy szárítva. A szárított ága erősen citrom illatú, melyet szúnyogriasztóként is használnak. De száraz hajtásait a ruhásszekrénybe téve remek molyírtó is.
Ürömcserje jótékony hatásai
A növény levelei illóolajokat és keserű taninokat is tartalmaznak. Illóolaja fertőtlenítő hatású, melyet a fehér ürömmel együtt bélféregűzésre alkalmaztak.
A szervezetre az alábbiaknál gyakorol jótékony hatást:
- gyomorerősítő
- emésztést segítő
- közérzet javító
- krónikus gyulladások esetén
- bőrbetegségek, reuma és köszvény kezelésére
A belőle készített tea, az alábbiakra nyújthat segítséget:
- gyomor- és bélpanaszok enyhítésére
- görcsoldásra
- étvágygerjesztésre
- megfázásra, influenzás tünetek kezelésére
Illóolaját a kozmetikaipar is használja főleg parfümök alapanyagaként.
Ellenjavallatok
A pollenje az egyik legerősebb allergén.
Kóla fűszernövény felhasználása
Fűszernövényként is kedvelt, főleg a zsíros ételek megemésztését segíti. Azonban intenzív aromája miatt csak óvatosan adagoljuk.
Jól illik:
- túrós ételek
- sült húsok (főleg kacsa, liba)
- különböző mártások
- gyümölcssaláták, kompótok
- sütemények, desszertek
- italok ízesítésére
Kesernyés íze miatt fanyar ízhatást kölcsönöz a vele ízesített ételeknek. Éppen emiatt túlzásba ne vigyük a fűszerezését.
Egy csodanövény: az illatos üröm
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez