Konyhai fűszerek

A konyhai fűszerek azok az alap fűszernövények, melyek az ételek ízesítésére szolgálnak és szinte kivétel nélkül minden háztartásban megtalálhatók. Ezek eltérhetnek abban a különböző világtájak konyháiban, hiszen más fűszereket használ a magyaros konyha és teljesen mást az ázsiai. Annál is inkább, mert a különböző éghajlatokon más növények maradnak meg és fejlődnek jól. Nyilván ehhez alkalmazkodva alakultak ki a helyi konyhák fűszerezési szokásai is.

A fűszernövények pedig évezredek óta jelen vannak az életünkben, akárcsak a gyógynövények. Hiszen azon túlmenően, hogy ételeket ízesítünk velük már a népi gyógyászatban az egészség megőrzéséhez és különböző problémák, betegségek kezelésére is használták őket. Ugyanis az emberek már a kezdetektől a természetben keresik a gyógymódot a betegségeire is. Napjainkra pedig ismét reneszánszát éli a fűszernövények ültetése, a gyógyfüvek szedése. Talán nem véletlenül.

Konyhai fűszerek

A konyhai fűszerek egy részét – mint pl. a sót – nem tudjuk magunk előállítani, leszedni a kertből. De sokféle fűszert magunk is tarthatunk akár a kertben, akár ennek hiányában ablakpárkányokon, balkonon egyaránt. Ebben az esetben nemcsak szárítva, de frissen is ízesíthetjük az ételeket a fűszerekkel.

A fűszereket jellemzően:

 • frissen
 • szárítva
 • porrá őrölve

használhatjuk.

Tavasztól őszig frissen is szedhetjük a különböző növényi részeket ízesítésre a saját magunk fűszernövényeiről.

A magyaros konyha alap fűszernövényei, ízesítői

A magyaros konyha elengedhetetlen ízesítői az alábbiak:

A só emeli ki az ételek ízét. Sokféle só kapható a kereskedelemben érdemes többfélét is tartani otthon. Ugyanis a tengeri és a bányászott só között szerkezetükben és anyagösszetételükben is különbségek vannak.

 • Bors

Érdemes ebből szemes változatot tartani és mindig frissen őrölni, mert a zacskóban őrölt formájában hamar elveszíti erejét, jellegzetes aromáját. A fekete bors a fő, de bizonyos ételek készítéséhez alkalmasabb a zöld- vagy fehérbors használata.

 • Fűszerpaprika

Az őrölt paprika megkerülhetetlen a magyaros konyhákban, hiszen ez a pörköltök, gulyások fő hozzávalója is. Fontos, hogy megbízható helyről vásároljuk, mert könnyű hamusítani, silánnyá tenni.

Ezen kívül a leggyakrabban használtak:

 • Majoránna

A majoránna népszerű gyógy- és fűszernövény is. Rendkívül széleskörűen felhasználható az ételek ízesítésére. Főleg a paradicsomos- és burgonyás ételek ízesítésére, de fűszervajakhoz, szószokhoz, mártásokhoz egyaránt.

 • Petrezselyem

A fehérrépa vagy petrezselyem szintén megkerülhetetlen fűszere a magyaros konyhának. Nemcsak a gyökerét, a levelét is használjuk frissen vagy akár szárítva is.

 • Babérlevél

A babér elsősorban a burgonyás és káposztás ételek egyik fő ízesítője. De rendkívüli gyógynövény is, hiszen gombaölő és baktériumölő hatása is van, de jótékony a gyomorpanaszok esetében is.

 • Kakukkfű

Szintén gyakran használt fűszernövény a kakukkfű, melyet elsősorban gombás, burgonyás, zöldséges ételek ízesítésére használunk. De kiváló fűszere húsoknak is. Gyulladásgátló és vizelethajtó hatása is jelentős.

 • Lestyán

A lestyán az erdélyi konyha egyik fő alapfűszere. Savanyúságok készítésénél, burgonyás ételek, paradicsomos mártások, szószok ízesítésére használjuk.

 • Rozmaring

A rozmaring sült húsok, raguk, zöldséges levesek kiváló ízesítője. Fájdalomcsillapító, emésztést javító hatásai jelentősek. A levelek forrázata étvágytalanság esetében is hatékony segítség.

 • Tárkony

Elsősorban fűszernövény. Gyógynövényként főzetet, tinktúrát lehet készíteni belőle. A tárkony főleg a főzelékek, raguk, halak, húsételek, szószok, mártások ismert ízesítője.

 • Zellerlevél

A zeller gumója, szára és levele mind felhasználható fűszerezésre is. Vizelethajtó, görcsoldó, baktériumölő hatásokkal is bír. A gumója nyersen, párolva, sütve is remek alapanyaga számos ételnek.

 • Borsikafű

A borsikafű szintén az erdélyi konyha egyik kedvelt fűszernövénye. Főzelékek, káposztás, húsos ételekhez, de előételek, saláták ízesítésére is használják.

Zárt edényben, fűszertartóban tartsuk őket hűvös, napfénytől védett helyen és akkor sokáig megőrzik íz- és illatanyagaikat. Érdemes azonban a saját szárítású fűszernövényeket is legalább évente megújítani és frissen szárított növényi részekkel pótolni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom