Különleges fűszernövények

A különleges fűszernövények azok, melyek nem a hagyományos konyha ízesítésére szolgálnak, vagy nem ismerjük őket még igazán. A fűszernövények sok esetben gyógynövények is, mivel a hatóanyagaik különböző problémák, betegségek kezelésére is használhatóak, nemcsak ízesítésre. Ezt már a népi gyógyászatban is felismerték eleink és alkalmazták is. Bár leginkább tapasztalati úton használták a növények különböző részeit az évszázadok során bebizonyosodott, hogy melyik növény mire használható. Nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazták a növények szárított vagy friss részeit.

Különleges fűszernövények

Különlegesnek tekinthetjük az évelő növényeket is, hiszen ezeket nem kell őket évről-évre újra ültetni és a többségük különösebb gondoskodást sem igényel. Ráadásul nemcsak szabad földben, de dézsában, cserépben erkélyen, ablakpárkányon is nevelhetők.  

De különleges például a stevia is, melyet a cukor helyettesítőjeként ismerhetünk. Ez a növény a dél-amerikai országokban a hagyományos édesítőszer, mely hazánkban is egyre népszerűbb és már nemcsak a tudatosan étkezők körében. Ennek a növénynek a különlegessége, hogy a levele harmincszor édesebb, mint a klasszikus kristálycukor. Ezenkívül pedig a vitamin- és ásványi anyag tartalma is jelentős. Frissen szedve, de szárítva is használják a levelelit.

De ugyanilyen különlegességek a különböző mentafélék, melyek gyömbér, eper, csokoládé és egyéb ízvilágot, illatot adó variációkban is megtalálhatók. A gyömbér is csak az utóbbi időben vált ismerté – és azóta egyre népszerűbbé – hiszen az egyik leginkább vírusölő fűszernövény. Főleg az influenza szezonban nyújt hathatós segítséget. A megfázásos tünetek enyhítésére és immunerősítésre is rendkívül jól alkalmazható.

Ázsiai fűszerek

Aki pedig a magyar konyhához szokott, annak különleges minden ázsiai konyhában használt fűszernövény. Így például a kurkuma – mely az utóbbi időben itthon is egyre keresettebb – vagy a galanga, görögszéna egyaránt.

 Bár ezekhez jellemzően frissen nem jutunk hozzá, de szárított, porrá őrölt formában megkapjuk a különböző – főleg ázsiai termékeket kínáló – üzletekben. Ezek a fűszerek is, akárcsak a többi fűszer jól záródó üvegben hűvös, napfénytől védett helyen hosszú ideig eltartható.

Görögszéna cukorproblémák esetén?

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom