Tartalomjegyzék
A kurkuma fűszer– és gyógynövény inkább a keleti konyhákban ismert és használatos, nálunk kevésbé. Ez a gyömbérhez hasonlító növény már az ókori görögök számára ismert volt, ők nevezték el sárga gyömbérnek.A gyömbérfélék családjába tartozik Dél-Kelet-Ázsia szubtrópusi vidékein vadon terem. Hazánkban találkozhatunk vele indiai sáfrány, kurkunna gyökér néven is. Ázsiai boltokban, nagyobb áruházak polcain is megvásárolható.
Kurkuma jellemzése
Fejlett gyökérzetű, akár egy méter magasra is megnövő évelő növény, melynek sima fényes levelei vannak. Kedveli a meleg és esős helyeket. Tölcséres virágai a természetben sárgák, dísznövény változatai színesek. A fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. Kesernyés, kissé borsos íze és mustárra emlékeztető illata van.
Melyik részét használjuk?
A gyökerét és a szárát szárítják, aprítják majd porrá őrölve fűszerként használják. Vannak vidékek, ahol a friss hajtását zöldségként is fogyasztják. Hazánkban leginkább őrölt por formájában találkozhatunk vele.
Kurkuma jótékony hatásai
Ázsiában Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. Elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása ismet.
Használják külsőleg:
- arc lemosásra
- a pórusok tisztítására
- bőrfiatalításra
Belsőleg:
- a faggyúmirigyek működésének szabályozására
- a vérkeringés fokozására
- kollagén termelődés növelésére
- emésztés segítésére
- vértisztításra
- gyomorégésre
- felfúvódásra
- bélgörcsökre
- méregtelenítésre
Igazi univerzális szerként használják Ázsiában.
Kurkuma fűszer felhasználása
Fontos fűszere a Worchester szósznak és a currynek is.
Jól illik:
- zöldséges ételekhez
- levesekhez
- szépen megszínezi, ízesíti a rizst
- különleges ízt ad a húsoknak, sülteknek
Azonban óvatosan használjuk, mert gyömbérre emlékeztető íze kesernyés, fanyar, mely könnyen egyhangúvá teheti ételeinket.
Az élelmiszeripar a joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja.
A kurkuma hatásai ízületi panaszokra:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez