Kurkuma fűszer

A kurkuma fűszer– és gyógynövény inkább a keleti konyhákban ismert és használatos, nálunk kevésbé. Ez a gyömbérhez hasonlító növény már az ókori görögök számára ismert volt, ők nevezték el sárga gyömbérnek.A gyömbérfélék családjába tartozik Dél-Kelet-Ázsia szubtrópusi vidékein vadon terem. Hazánkban találkozhatunk vele indiai sáfrány, kurkunna gyökér néven is. Ázsiai boltokban, nagyobb áruházak polcain is megvásárolható.

Kurkuma jellemzése

Fejlett gyökérzetű, akár egy méter magasra is megnövő évelő növény, melynek sima fényes levelei vannak. Kedveli a meleg és esős helyeket. Tölcséres virágai a természetben sárgák, dísznövény változatai színesek. A fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. Kesernyés, kissé borsos íze és mustárra emlékeztető illata van.

Melyik részét használjuk?

A gyökerét és a szárát szárítják, aprítják majd porrá őrölve fűszerként használják. Vannak vidékek, ahol a friss hajtását zöldségként is fogyasztják. Hazánkban leginkább őrölt por formájában találkozhatunk vele.

Kurkuma jótékony hatásai

Ázsiában Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. Elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása ismet.

Használják külsőleg:

  • arc lemosásra
  • a pórusok tisztítására
  • bőrfiatalításra

Belsőleg:

  • a faggyúmirigyek működésének szabályozására
  • a vérkeringés fokozására
  • kollagén termelődés növelésére
  • emésztés segítésére
  • vértisztításra
  • gyomorégésre
  • felfúvódásra
  • bélgörcsökre
  • méregtelenítésre

Igazi univerzális szerként használják Ázsiában.

Kurkuma fűszer felhasználása

Fontos fűszere a Worchester szósznak és a currynek is.

Jól illik:

  • zöldséges ételekhez
  • levesekhez
  • szépen megszínezi, ízesíti a rizst
  • különleges ízt ad a húsoknak, sülteknek

Azonban óvatosan használjuk, mert gyömbérre emlékeztető íze kesernyés, fanyar, mely könnyen egyhangúvá teheti ételeinket.

Az élelmiszeripar a joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja.

A kurkuma hatásai ízületi panaszokra:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez