Lestyán fűszer

A lestyán fűszer- és gyógynövény is egyben, mely kinézetre hasonlít a petrezselyemhez. A zellerfélék családjába tartozó növény eredete tisztázatlan. Valószínűleg Közép-Ázsiából származik és már az ókor óta ismert. Európában – és hazánkban – is nagyon kedvelt fűszer volt, bár népszerűségéből vesztett egy időre, de napjainkban újra az érdeklődés középpontjába került. Népies nevei: levescsík, levestikom, levestököm, delikátfa, lóstya, de nevezik vegeta növénynek is. Az erdélyi konyha egyik elengedhetetlen alap növénye, akárcsak a borsikafű vagy más néven csombord.

Lestyán fűszer jellemzése

Akár 1-1,5 méter magasra is megnövő évelő növény. Szárai vastagok, üregesek. Levelei világoszöld színűek, leginkább a sárgarépához hasonlatosak. Virágzata összetett ernyő. A sárga színű virágok június-júliusban bontják szirmaikat.  

Gondozása, nevelése

Nem kifejezetten melegigényes, de napfényes helyeken tartva lesz a legmagasabb az illóolaj tartalma. Nagyon vízigényes növény. A homoktalaj és az erősen kötött, levegőtlen agyagtalaj, nem kedvez számára, ugyanis ezekben a gyökér hamar megöregszik. Középkötött, lazább szerkezetű jó vízgazdálkodású talaj kedvez leginkább a fejlődésének. Fontos a megfelelő tápanyagigényének kielégítéséről is gondoskodni. Levelei fagyérzékenyek, de a gyökerek azonban a kemény, száraz teleken is jól áttelelnek.

Betegségei a gombás peronoszpóra és a szeptóriás levélfoltosság. Az állati kártevők közül főleg a levéltetvek.

Szaporítása palántázással, tőosztással és magvetéssel is történhet.

Lestyán társnövénye:

  • bab

Melyik részét használjuk?

A levelét, gyökerét és magját is. A levelét frissen vagy szárítva használjuk. A gyökere és termése hasonló ízű, de erősebb aromájú, mint a levelek. A frissen szedett levelek csokorba kötve hűvös, szellős helyen száríthatók, de akár kisebb csomagokba csomagolva le is fagyaszthatók.

Lestyán jótékony hatásai

Jól használható, hatásos:

  • méregtelenítésre
  • az emésztés serkentésére
  • gyomorbántalmakra, gyomorégésre
  • görcsoldásra
  • vizelethajtásra
  • támogatja a húgysav kiürítését a szervezetből
  • segít megelőzni a felfúvódást, a teltségérzet kialakulását

Forrázatban teaként vízhajtásra is használható. Ehhez 1 evőkanál lestyángyökerest le kell forrázni 2,5 dl forró vízzel és hagyni állni benne 10 percig. Majd le kell szűrni és kortyolgatva magában elfogyasztani. Esetleg kevés mézzel ízesítve. Méregtelenítésre is hatékony nikotin és alkohol esetén.

Ellenjavallatok

Vesebetegségben szenvedők és kismamák részére nem javasolt a rendszeres használata, fogyaszása, mivel a vese szöveteit ingerelheti.

A vegeta fűszernövény felhasználása

A növénynek minden része fogyasztható, de leggyakrabban leveles formában találkozhatunk vele. Friss levelét a piacon vásárolhatjuk, melyet díszítésre, fűszerezésre egyaránt használhatunk.

A lestyánt használjuk:

Jól harmonizál a zöldborsóval is. Mivel nagyon intenzív aromájú, óvatosan bánjunk a fűszerezésével.

Fűszernövények – Neveljük őket otthon!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom