Levendula fűszer

A levendula fűszer- és gyógynövény is egyben. Évszázadok óta ismert és használt gyógynövény, melyet a középkorban a pestis ellen is bevetettek. A 17. században a zsályával együtt a levegő illatosítására is használták.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, melynek számos faja megtalálható. Az egyik legsokoldalúbban használt erős aromájú növény. Őshonos Európában, hazánkban is egyre többfelé termesztik. Az első töveket – melyeket Franciaországból hoztak – az 1920-as években telepítették a Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira. Ennek tiszteletére 2004-ben Tihanyban indult útjára először a Levendula fesztivál is, ami évről-évre egyre több látogatót vonz.

Levendula jellemzése

A levendula évelő félcserje, melyet hazánkban is egyre több helyen termesztenek. Szára 40-60 cm magas, gazdagon elágazó. A levelek keskeny lándzsásak vagy szálasak, szélük visszafelé hajló. A levelek szélessége jellemzően nem haladja meg a 7 mm-t. A tőmagasságban található levelek szürkések, a magasabban lévők élénkzöldek. A végálló virágok szaggatott, vékony alfüzérekben állnak. Az ajakos párta ibolyakék, a csésze szürkéskék.

Június közepétől virágzik, amikor több helyen szedd magad akciókkal is várják az érdeklődőket országszerte.  Termése négyes makkocska, barnás-feketés, tojásdad magjai igen aprók.  Az illóolajtartalma miatt széles körben termelik, egyre gyakrabban kerti dísznövényként is találkozunk vele.

A levendula gondozása nem igényel hosszas, bonyolult munkálatokat, de meghálálja a törődést. Kertekben sövényként vagy ágyásnövényként is ültethető, de cserépben is jól érzi magát.

Társnövényei:

Rózsa közé ültetve a rózsát védi a levéltetvektől.

Melyik részét használjuk?

A virágzatát gyűjtik az alatta lévő első levélpárral együtt, amit árnyékos, szellős helyen csokorba kötve száríthatunk ki. A virágait a gasztronómiában is egyre sűrűbben használják.

Levendula jótékony hatásai

Többek között illóolajat, csersavat, kumarinokat tartalmaz. A levendula antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásokkal bír. Az illóolaja nyugtató hatású.

Jótékony hatásai:

 • nyugtató
 • görcsoldó
 • emésztést javító
 • immunrendszer erősítő
 • inhaláló, légúttisztító
 • csökkenti a fertőzéseket
 • javítja az életfolyamatokat
 • fokozza a testi és lelki frissességet
 • enyhíti a gyulladásos izomfájdalmakat

Légúti fertőzések, hólyaghurut, túlzott izgatottság és migrén esetén a főzetet és forrázatot alkalmazzuk teaként. Fehérfolyás esetén a főzettel hüvelyöblítést lehet végezni. A fürdővízhez adott forrázat nyugtató hatású, seborrhea (korpás, zsíros hajbőr) esetén hajmosás után hígitatlan forrázattal érdemes átöblíteni a hajat.

Az illóolaját a kozmetikai ipar is felhasználja.

Ellenjavallatok

Nagyon fontos az előírt mennyiség betartása. Jóddal és vassal összeférhetetlen.

Levendula fűszer felhasználása

A kozmetikaipar nagy mennyiségben használt, fontos alapanyaga. Szappanokhoz, illatszerekhez, masszázsolajokhoz, fürdősókhoz stb. adják.

A szárított virág sokáig megőrzi erős illatát, ezért kedvelt moly- és atkairtó szer. Kis vászonzacskókban ruhásszekrényekbe a fehérnemű vagy más ruhák közé teszik.

Fűszernövényként is egyre népszerűbb. Kedvelt szörp alapanyag, de egyre többször használják egyéb ételek ízesítésére is.

Jól illik:

 • desszertekhez, sütemények ízesítésére (pl. levendulás keksz, fagylalt)
 • lekvárokkal keverve
 • bárány- marhahús ízesítésére
 • panírmorzsa ízesítésére
 • citrusos ételekhez, italokhoz
 • ízesíthetjük vele a cukrot is

Azonban nagyon erős, aromás növény, ezért, ha túl sokat adunk az ételekhez, akkor keserűvé, szappanízűvé teheti az ételeket.

Közönséges levendula ültetése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom