Menta fűszer

A menta fűszer- és gyógynövény az egyik leggyakrabban használt tea keverék is egyben, melyet már az ókori rómaiak és görögök is ismertek és használtak. Az öregek bölcsességét, a hosszú életet jelképezte. A 17. században a levendulával együtt a levegő illatosítására is használták.

Az ajakosvirágúak – azon belül is az árvacsalán félék – családjába tartozó, növény melynek eredte nem ismert. Hazánkban legismertebb a bors- vagy borsos menta, illetve a fodormenta. A nevében szereplő bors pedig a csípős, aromás ízére utal. Bár manapság egészen különleges fűszernövényként is megjelent, hiszen van gyömbér, ananász, eper ízű és illatú menta is.

Borsmenta jellemzése

Könnyen termeszthető, fagytűrő, évelő, lágyszárú növény. Gyökértörzséből számos föld alatti tarack ered, az ezekből fejlődő kb. 1 méter magas, ritkásan elágazó szárak négyélűek. A levelek lándzsás tojásdadok 3-7 cm hosszúak, 1,5-2,5 cm szélesek, széleik fűrészesek, csúcsuk hegyes, sötétzöld színűek és a fonákjuk szőrös. Álörvökből álló virágzata tömött, füzérszerű. Kékeslila virágai aprók, júliusban nyílnak. Nincs csíraképes termésük, vegetatív módon szaporítják.

Menta gondozása

Tápanyagban gazdag talajon fejlődik jól. Fény- és vízigényes növény. Kertben szabadon és virágládában balkonon is nevelhető. Azonban nagyon gyorsan és agresszívan terjed, ezért érdemes átgondolni, hová ültetjük.

TIPP: Kertbe fenék nélküli vödörbe ültetve – melyet a földbe süllyesztettünk – megakadályozhatjuk a terjedését.

Érdemes gyümölcsfák közelébe ültetni, mert virágja vonzza a méheket, így elősegítve a beporzást.

Menta társnövényei:

A növény illóolajat (mentolt), flavonoidokat, nikotin- és kávésavat stb. tartalmaz. Görcsoldó, szélhajtó, epehajtó, fertőtlenítő hatású.

Melyik részét használjuk?

Szedését júliusban és szeptemberben a virágzás előtt kell elvégezni. A leveleket kell lefosztani a szárról és árnyékos, szellős helyen kell szárítani. Ilyenkor a levelek erős mentolos illatúak.

Friss citromfüvet becsomagolva 4-5 napig tárolhatunk a hűtőben, de le is fagyasztható. Akár jégkockába is fagyaszthatunk 1-1 levelet, melyet később szörpbe, házi limonádéba tehetjük hűsítőnek, ízesítőnek.

Menta fűszer jótékony hatásai

A forrázat és a tinktúra alkalmazható:

 • idegesség
 • hasfájás
 • hasmenés
 • szabálytalan menstruáció esetén

A mentatea kiválóan hat az epehólyagra, segíti az epe ürülését, s még az epehomokot is elhajtja. Külsőleg az illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású. A forrázat szájöblögetésre és gargarizálására is alkalmas.

Arcbőrre: a zsíros arcbőr tonizálására és frissítésére mossuk vagy törölgessük az arcbőrt borsmenta forrázatával. Figyelem: szembe ne kerüljön, még a gőze se inhaláláskor, mert a szemre káros!

A borsmenta gyógyszeripari, illatszeripari, édesipari és szeszipari alapanyag is.

Ellenjavallatok

Kisgyermekeknek nem adható, mert a mentol allergiás reakciót válthat ki! Erős dózisban ne alkalmazzuk az illóolajat.

Menta fűszer felhasználása

Fűszernövényként is kedvelt, de ételízesítőnek az enyhébb ízű fodormenta talán alkalmasabb.

Jól illik:

 • burgonyás ételekhez – pl. mentás újburgonya
 • csokoládés desszertek készítéséhez
 • zöldség- gyümölcssalátákhoz
 • halakhoz, húsokhoz
 • joghurtba
 • fagylaltba
 • szörpök, limonádék, italok ízesítésére, hűsítésére

Menta fajták és a szaporításuk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom