Olasz fűszernövények

Az olasz fűszernövények hazánkban is egyre népszerűbbek és nemcsak szárított formában. Ugyanis az utóbbi időben egyre kedveltebbé vált a saját fűszernövények termesztése és nemcsak kertekben, de erkélyen, balkonon, ablakpárkányokon egyaránt. Ezzel pedig a friss ízesítőket adhatjuk az ételekhez különleges ízhatásokat érve el általuk. Ugyanis a friss fűszerek sokkal aromásabbak, erőteljesebb ízűek, éppen ezért az ízesítés során óvatosabban kell bánni velük.

Olasz fűszernövények

Az olasz vagy más néven mediterrán fűszer- és gyógynövények elsősorban a paradicsommal készült ételek során ismertek.

Paradicsomos ételekhez a legjellemzőbbek

Egyéb mediterrán vidékről származók

De ezen kívül is számos fűszernövény van, mely a mediterrán vidékeken őshonos. Például:

Olasz fűszernövények nevelése, gondozása

Elmondható róluk általánosságban, hogy a napos, meleg helyeket kedvelik és általában jól tűrik a szárazságot. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a cserépben tartott növények földje hamarabb kiszárad, így azokat szükséges locsolni. Azonban a pangó vizet nem szeretik, így ügyeljünk rá, hogy ne álljon alattuk víz, különben a gyökereik berohadnak. Valamint érdemes néha a földjüket is fellazítani, mert a locsolás során összetömörödik és nem tudnak lélegezni a gyökerek.

Az elhalt részeket vágjuk vissza, szedjük le, így serkentve a növekedésüket. A leveleket, növényi részeket már kora nyártól szedhetjük.

Szaporításuk tőosztással és magról vetéssel is történhet.

Érdemes társnövényekkel együtt ültetni őket a kertbe, mert serkentik egymás növekedését és a károkozóktól is védenek. Ezáltal kevesebb, vagy egyáltalán nem szükséges növényvédelem.

Az olasz fűszernövények hatása

A legtöbb olasz fűszernövény gyógynövény is egyben, így nemcsak a konyhában használhatjuk őket. Ugyanis a hatóanyagaiknak – vagy illóolajaiknak – köszönhetően számos betegség megelőzésére vagy kezelésére is alkalmazhatók. Ezt már a népi gyógyászatban is megtapasztalták és használták is.

Érdemes azonban tudni, hogy komoly betegségek kezelésére nem alkalmazhatók, ott ugyanis az orvossal való konzultáció már elengedhetetlen. Figyelni kell az előírt adagolások betartására is, valamint gyógyszerekkel együtt használva az együtt hatásokra is.

Fűszernövények – Neveljük őket otthon!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom