Oregáno fűszer

Az oregano fűszer– és gyógynövény is egyben, melyet már az ókori egyiptomiak is ismertek és használtak köhögés csillapítására, sebek gyógyítására, fertőzések kezelésére. Nem véletlenül hívják a természet antibiotikumának is. Egész Európában elterjedt, felhasználása igazán sokrétű. Gyakran nevezik szurokfűnek, közönséges szurokfűnek egyaránt.

Hazánkban vadon is előfordul: száraz gyepekben, erdőszegélyeken és nyílt erdőkben láthatjuk.

Oregáno jellemzése, gondozása, nevelése

Illatos aromájú évelő félcserje, melynek gyökértörzse rövid, elfásodott. Egyenes szára 40-50 cm magas, felálló, felső részén elágazó hajtású faj. Kiválóan alkalmas talajtakarónak is. Levelei rövid nyelűek, tojásdadok vagy lándzsásak, ép vagy tompán fogazott szélűek, mirigyesen pontozottak. A murvalevelek általában bíborosak, 4-5 mm hosszúak. A csészelevél 2-4 mm hosszú, szőrös vagy kopasz, ülő sárga színű mirigyekkel. A párta 4-7 mm-es, rózsaszínű, vöröses vagy ritkán fehér.

A szurokfű gondozása, nevelése

Nem igényel sok gondozást, mivel jó adottságokkal rendelkező, igénytelen növény. Szabad földben és dézsában nevelve is jól fejlődik, de sziklakertbe is ültethető. A meszes talajt kedveli leginkább, fény- és melegigényes, akár tűző napon is jól érzi magát. Vízigénye nem magas elég nagyon száraz nyarakon öntözni, illetve cserépben tartva. Télálló növény, így nem szükséges felszedni, de a kemény hidegek ellen takarással védhetjük.

Az elhalt részeket vágjuk vissza, szedjük le, így serkentve a növekedését. Leveleit már kora nyártól szedhetjük.

Szaporítása tőosztással és magról vetéssel is történhet.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben jól ellenáll, ritkán támadják kártevők.

Az oregáno társnövényei:

Melyik részét használjuk?

Virágos hajtását legfeljebb 40 cm-es szárral, nyáron gyűjtik a teljes virágzás idején. Árnyékos, jól szellőző helyen csokorba kötve, fejjel lefelé szárítják.

Az illóolaja nagyon könnyen elillan, ezért a tárolásra szánt részt nagyon gyorsan szárítsuk ki, hogy nemes tulajdonságaiból ne veszítsen.

Az oregánó jótékony hatásai

Elsősorban élénkítő, erősítő és fertőzésgátló hatású. Tannint és keserűanyagokat tartalmaz. Illóolajának tulajdonságai közel állnak a kakukkfűéhez. Tonizáló, gyomorerősítő, antiszeptikus és köptető hatású. Levelét, olaját külsőleg és belsőleg is fel lehet használni.

Főzete alkalmas:

 • emésztési problémák kezelésére
 • az epehólyagműködés serkentésére
 • belső fertőzések leküzdésére

Töményebb főzete köhögés és torokfájás ellen hatásos.

Az oregánó tea forrázata jótékony hatású:

 • görcsökre
 • menstruációs fájdalmakra
 • hasmenésre
 • ideges fejfájásra
 • emésztési zavarok, gyomorbántalmak enyhítésére

Oregáno forrázat készítése

Egy kis kanálnyi virágos oregánót forraljunk 2,5 dl vízben két percig, majd szűrjük le. Étkezés után fél órával fogyasszuk. Önmagában fogyasztva, de ha önmagában nem kellemes az íze kevés mézzel ízesíthető.

Ellenjavallat: Várandós nőknek nem javasolt belsőleges használatra. Nagy mennyiségben történő felhasználása nem mindenkinek javasolt.

Szurokfű vagy oregáno fűszer felhasználása

A dél-európai konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Rendkívül kedvelt friss és szárított formában is.

Jól fűszerezhetők vele:

 • a paradicsomsaláták
 • a paradicsomos ételek
 • pizzák
 • tésztaszószok
 • húsos- és gombás ételek

De fűszerecet, sör és más italok ízesítésére is használják. Érdemes a főzés végén az ételekhez adni, hogy meg tudja tartani karakteres aromáját.

Szurokfű (vad oregánó):

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom