Paprika fűszer

A paprika fűszer az egyik leggyakrabban használt fűszer hazánkban, bár nem olyan nagy múltra tekint vissza. Hiszen a Közép-Amerikában őshonos paprika csak a 15. század végén került át Európába a spanyol hódítóknak köszönhetően, akárcsak a paradicsom, kukorica vagy a burgonya

Az őrölt paprika a magyaros konyha alap fűszernövénye, úgy, mint a fokhagyma vagy a paradicsom is. A paprika feldolgozása őrleménnyé hazánkban a 18. század végén kezdődött a Szegeden és Kalocsa környékén termesztett termésekből.

Paprika jellemzése

Szára 20-50 cm magasságú, elágazó levelei szórtak, nyelesek, lemezük tojásdad-háromszögletes, ép szélű. A felsőbb levelek hónaljában láthatók a fehér, bókoló virágok. Júniustól októberig virágzik és terem. Termése különböző alakú – hengeres, gömbölyded, hegyes, süveg – és színű – zöld, sárga, piros – felfújt bogyótermés. Magjai fehéressárgák.

Gondozása, nevelése

A paprika biokertben, szabad földben, magaságyásban, de fólia alatt és dézsában is nevelhető. Vízigényes, tápanyagigényes növény, mely szereti a meleget. Vályogos talaj a legmegfelelőbb számára, de a kötött talajon is jól fejlődik. Sóra érzékeny. Kertben nevelve a komposzt megfelelő tápozás számára. Érdemes mindig más helyre ültetni, mert sikeresen akkor termeszthető, ha 4-5 évig nem kerül ugyanabba a talajba.

Paprika társnövényei:

Fűszerek, virágok közül:

Nem jó neki

Így ne kerüljön:

közelébe.

Melyik részét használjuk?

Az édespaprikát főzelék- és saláta növényként, a csípős fűszerpaprikát megszárítva és porrá őrölve ízesítésre használták.

Paprika fűszer jótékony hatásai

A paprika jótékony hatása a szervezetre igazán jól érvényesül, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. A fűszer gyógyhatása megnyilvánul étvágynövelő, emésztést serkentő és fertőtlenítő hatásában.

A csípős paprikát háziszerként külsőleg borogatásnak használják reuma és köszvény kezelésére. Hatóanyagával a kapszaicinnel gyógykenőcsöket gyártanak, elsősorban reuma, izomrándulás kezelésére.

Ellenjavallat

Ne vigyük túlzásba a csípős paprika használatát, mert gyomor- és bélgyulladást, valamint vesegyulladást is okozhat. Gyomor- és nyombélfekély, gyomorsavtúltengés esetén tilos a csípős fűszer!

Paprika fűszer felhasználása

A csípős paprikát porítva, kis mennyiségben fűszerezésre használjuk, a magyar konyha egyik legfontosabb ételízesítője. A pörköltök alapja, de a fasírozottak, levesek, főzelékek fő ízesítője is. A húsos, édes változatokat nyersen, főzve, más zöldfélékkel keverve – például lecsó – sokoldalúan használjuk a konyhában. Az édes- és csípős nyers paprika savanyításra is rendkívül sokoldalúan felhasználható.

A fűszerpaprika szárítása,elkészítése otthon:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom