Tartalomjegyzék
A paprika fűszer az egyik leggyakrabban használt fűszer hazánkban, bár nem olyan nagy múltra tekint vissza. Hiszen a Közép-Amerikában őshonos paprika csak a 15. század végén került át Európába a spanyol hódítóknak köszönhetően, akárcsak a paradicsom, kukorica vagy a burgonya.
Az őrölt paprika a magyaros konyha alap fűszernövénye, úgy, mint a fokhagyma vagy a paradicsom is. A paprika feldolgozása őrleménnyé hazánkban a 18. század végén kezdődött a Szegeden és Kalocsa környékén termesztett termésekből.
Paprika jellemzése
Szára 20-50 cm magasságú, elágazó levelei szórtak, nyelesek, lemezük tojásdad-háromszögletes, ép szélű. A felsőbb levelek hónaljában láthatók a fehér, bókoló virágok. Júniustól októberig virágzik és terem. Termése különböző alakú – hengeres, gömbölyded, hegyes, süveg – és színű – zöld, sárga, piros – felfújt bogyótermés. Magjai fehéressárgák.
Gondozása, nevelése
A paprika biokertben, szabad földben, magaságyásban, de fólia alatt és dézsában is nevelhető. Vízigényes, tápanyagigényes növény, mely szereti a meleget. Vályogos talaj a legmegfelelőbb számára, de a kötött talajon is jól fejlődik. Sóra érzékeny. Kertben nevelve a komposzt megfelelő tápozás számára. Érdemes mindig más helyre ültetni, mert sikeresen akkor termeszthető, ha 4-5 évig nem kerül ugyanabba a talajba.
Paprika társnövényei:
Fűszerek, virágok közül:
- bazsalikom
- bársonyvirág
- majoránna
- petrezselyem
- pemetefű
Nem jó neki
Így ne kerüljön:
- karalábé
- diófa
közelébe.
Melyik részét használjuk?
Az édespaprikát főzelék- és saláta növényként, a csípős fűszerpaprikát megszárítva és porrá őrölve ízesítésre használták.
Paprika fűszer jótékony hatásai
A paprika jótékony hatása a szervezetre igazán jól érvényesül, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. A fűszer gyógyhatása megnyilvánul étvágynövelő, emésztést serkentő és fertőtlenítő hatásában.
A csípős paprikát háziszerként külsőleg borogatásnak használják reuma és köszvény kezelésére. Hatóanyagával a kapszaicinnel gyógykenőcsöket gyártanak, elsősorban reuma, izomrándulás kezelésére.
Ellenjavallat
Ne vigyük túlzásba a csípős paprika használatát, mert gyomor- és bélgyulladást, valamint vesegyulladást is okozhat. Gyomor- és nyombélfekély, gyomorsavtúltengés esetén tilos a csípős fűszer!
Paprika fűszer felhasználása
A csípős paprikát porítva, kis mennyiségben fűszerezésre használjuk, a magyar konyha egyik legfontosabb ételízesítője. A pörköltök alapja, de a fasírozottak, levesek, főzelékek fő ízesítője is. A húsos, édes változatokat nyersen, főzve, más zöldfélékkel keverve – például lecsó – sokoldalúan használjuk a konyhában. Az édes- és csípős nyers paprika savanyításra is rendkívül sokoldalúan felhasználható.
A fűszerpaprika szárítása,elkészítése otthon:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkeihez