Petrezselyem

A petrezselyem a zellerfélék családjába tartozó fűszer– és gyógynövény is egyben, mely évszázadok óta a magyaros konyha alap fűszernövénye is. A Földközi-tenger vidékéről származó, népszerű fűszernövény, mely mára az egész világot meghódította.

Két típusa létezik a metélőpetrezselyem – melynek a levelét használjuk – és a gyökérpetrezselyem. Ez utóbbinak a gyökerét és a levelét is felhasználjuk. 

Petrezselyem jellemzése

Kétéves konyhakerti növény. Az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki, sárgásfehér karógyökere van. Tőrózsában álló levelei hosszú nyelűek, páratlanul szárnyaltak, a levélkék enyhén fodros szélűek, sötétzöldek. A második évben 70-80 centiméteres elágazó hajtást növeszt. A virágai végállásúak, összetett ernyősek, bennük apró sárgászöld vagy fehéreszöld szirmú virágokkal. Termése ikerkaszat, a résztermés enyhén hajlott. Magjai apók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet. Rengeteg fajtája létezik, de a sima levelű változatainak a legerősebb az íze. A szelídebb aromájú, fodros levelűeket főleg díszítésre használják.

Víz- és tápanyagigényes növény. Magjait tavasz elején lehet vetni, folyamatos és rendszeres öntözést igényel, főleg a növekedési időszakban. A talajlakó kártevők, levéltetvek és a lisztharmat károsíthatja.

A metélőpetrezselyem télen is szabd földben maradhat, a gyökérpetrezselymet ki kell ásni a földől még az első fagyok beköszönte előtt.

Szaporítása magvetéssel történhet.

Melyik részét használjuk?

A petrezselyem levelét frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk és remekül le is fagyasztható. Ez utóbbit kisebb adagokban is elrakhatjuk – a későbbi felhasználáshoz adagolva. Vagy nagyobb adagokban egy folpackba csomagolva, amiből mindig annyit vágunk le, amennyi szükséges. A felszedett gyökereket megmosva, majd megszárítva tárolhatjuk a hűtőben.

Petrezselyem jótékony hatásai

A levelek értékes illóolajakat, flavonoidokat, vasat, A-, C és E-vitaminokat tartalmaznak. Diétásan fogyasztva tisztító, lúgosító hatása is érvényesül. A fokhagyma után elrágcsálva a friss levelek elveszik, hatástalanítják a kellemetlen szagokat, de a légút tisztítására is hatásos.

Alkalmazható:

  • gyomor- és emésztőrendszeri problémák esetén
  • támogatja a máj munkáját
  • a vérképzés segítésére, mivel magas a vas tartalma
  • késlelteti a cukorbaj kialakulását
  • segíti és erősíti az immunrendszer működését
  • K-vitamin tartalmának köszönhetően fontos a csontok egészségének megőrzésében
  • támogatja a vese működését
  • enyhe vízhajó hatású, hólyaghurut elleni teák alapanyaga is
  • gyulladásgátló hatása miatt jótékony az ízületi fájdalmak esetén
  • antioxidáns tartalma miatt segít leküzdeni a szabad gyökök káros hatásait

Ellenjavallatok

Az adagolást pontosan be kell tartani. A simaizmokra gyakorolt lazító hatása miatt vesegyulladásos betegnek, terhes- és szoptató nőknek, gyerekeknek ellenjavallt. Illóolaját belsőleg csak orvosi javaslatra alkalmazzuk.

Petrezselyem felhasználása

Rendkívül jól illik:

  • paradicsomos ételekhez
  • főtt, sült ételekhez
  • levesekhez
  • főzelékekhez
  • salátákhoz
  • ételek díszítésére

Ajánlott csak a kész – vagy majdnem kész – ételekhez adagolni, mert nemcsak az aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

Petrezselyem termesztése kiskertben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkehez

error: Védett tartalom