Tartalomjegyzék
A petrezselyem a zellerfélék családjába tartozó fűszer– és gyógynövény is egyben, mely évszázadok óta a magyaros konyha alap fűszernövénye is. A Földközi-tenger vidékéről származó, népszerű fűszernövény, mely mára az egész világot meghódította.
Két típusa létezik a metélőpetrezselyem – melynek a levelét használjuk – és a gyökérpetrezselyem. Ez utóbbinak a gyökerét és a levelét is felhasználjuk.
Petrezselyem jellemzése
Kétéves konyhakerti növény. Az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki, sárgásfehér karógyökere van. Tőrózsában álló levelei hosszú nyelűek, páratlanul szárnyaltak, a levélkék enyhén fodros szélűek, sötétzöldek. A második évben 70-80 centiméteres elágazó hajtást növeszt. A virágai végállásúak, összetett ernyősek, bennük apró sárgászöld vagy fehéreszöld szirmú virágokkal. Termése ikerkaszat, a résztermés enyhén hajlott. Magjai apók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet. Rengeteg fajtája létezik, de a sima levelű változatainak a legerősebb az íze. A szelídebb aromájú, fodros levelűeket főleg díszítésre használják.
Víz- és tápanyagigényes növény. Magjait tavasz elején lehet vetni, folyamatos és rendszeres öntözést igényel, főleg a növekedési időszakban. A talajlakó kártevők, levéltetvek és a lisztharmat károsíthatja.
A metélőpetrezselyem télen is szabd földben maradhat, a gyökérpetrezselymet ki kell ásni a földől még az első fagyok beköszönte előtt.
Szaporítása magvetéssel történhet.
Melyik részét használjuk?
A petrezselyem levelét frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk és remekül le is fagyasztható. Ez utóbbit kisebb adagokban is elrakhatjuk – a későbbi felhasználáshoz adagolva. Vagy nagyobb adagokban egy folpackba csomagolva, amiből mindig annyit vágunk le, amennyi szükséges. A felszedett gyökereket megmosva, majd megszárítva tárolhatjuk a hűtőben.
Petrezselyem jótékony hatásai
A levelek értékes illóolajakat, flavonoidokat, vasat, A-, C és E-vitaminokat tartalmaznak. Diétásan fogyasztva tisztító, lúgosító hatása is érvényesül. A fokhagyma után elrágcsálva a friss levelek elveszik, hatástalanítják a kellemetlen szagokat, de a légút tisztítására is hatásos.
Alkalmazható:
- gyomor- és emésztőrendszeri problémák esetén
- támogatja a máj munkáját
- a vérképzés segítésére, mivel magas a vas tartalma
- késlelteti a cukorbaj kialakulását
- segíti és erősíti az immunrendszer működését
- K-vitamin tartalmának köszönhetően fontos a csontok egészségének megőrzésében
- támogatja a vese működését
- enyhe vízhajó hatású, hólyaghurut elleni teák alapanyaga is
- gyulladásgátló hatása miatt jótékony az ízületi fájdalmak esetén
- antioxidáns tartalma miatt segít leküzdeni a szabad gyökök káros hatásait
Ellenjavallatok
Az adagolást pontosan be kell tartani. A simaizmokra gyakorolt lazító hatása miatt vesegyulladásos betegnek, terhes- és szoptató nőknek, gyerekeknek ellenjavallt. Illóolaját belsőleg csak orvosi javaslatra alkalmazzuk.
Petrezselyem felhasználása
Rendkívül jól illik:
- paradicsomos ételekhez
- főtt, sült ételekhez
- levesekhez
- főzelékekhez
- salátákhoz
- ételek díszítésére
Ajánlott csak a kész – vagy majdnem kész – ételekhez adagolni, mert nemcsak az aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.
Petrezselyem termesztése kiskertben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer
Vissza a kategória cikkehez