Rozmaring fűszer

A rozmaring zsálya fűszer– és gyógynövény is egyben, melyet már az ókori rómaiak és görögök is ismertek és használtak. Az öregek bölcsességét, a hosszú életet jelképezte. Már a 17. századtól a levendulával együtt a levegő illatosítására is használták.

Az ajakosvirágúak családjába – azon belül is az árvacsalánfélék családjába és a zsálya nemzetségbe – tartozó növény. A Földközi-tenger vidékén őshonos, igen formagazdag faj, amelyet sok országban termesztenek. Hazánkban védett helyen termeszthető.

Rozmaring jellemzése

Örökzöld, évelő félcserje. Gyökérzete dúsan elágazó, fiatal szárai hamuszínűek, az idősebbek pikkelyes kérgűek. A szára 1,5-3 méteres, kezdetben elterülő, majd egyenes és elágazó. Termesztésétől függően nőhet egyenesen, felfuttatva vagy bokorként egyaránt. Levelei bőrszínűek, tompa végűek, ép szélűek, nyeletlenek, színi részük csupasz, fonákjuk molyhos. Levélzete tűszerű, minden levél élénkzöld és erősen illatos. Virágaik kétajkúak, az alsó ajak középső lemeze lecsüngő, a párta halványkék, lilás vagy fehér. A virágok áprilistól augusztusig nyílnak. Termései 1,5-2,6 milliméteres, barnás, fénytelen makkocskák.  

Szaporítása dugványozással vagy magvetéssel történhet. Ha magvetéssel szaporítjuk, akkor a magokat előbb néhány órára áztassuk be. A magokat 6-8 héttel a fagy beállta előtt vessük el, majd, ha kihajtottak tegyük őket napos helyre. Fokozatosan szoktassuk a fényhez és a szabad levegőhöz. Cserépben tartva és kertbe kiültetve is nevelhető.

A teljes napfényben vagy félárnyékban érzi jól magát. A talajtípusok között nem válogat. A szárazságot jól tűri. Érdemes már kezdetben a végleges helyére tenni, mert az átültetést nem viseli jól.

A rozmaring társnövényei:

Melyik részét használjuk?

A leveleket a virágzás előtt szedik le. Felhasználható frissen vagy szárítva. A virágzat szintén felhasználható. Saláták friss adalékaként használják.

A friss rozmaring vízbe állítva néhány napig tárolható. De nedves konyharuhába csavarva 1-2 napot a hűtőben is kibír. De csokorba szedve ki is szárítható, ha száraz, hűvös helyen fellógatjuk. A kiszárított rozmaring jól zárható üvegedényben sötét, hűvös helyen sokáig eltartható.

Kerti rozmaring jótékony hatásai

A levél és az illóolaj érdekes hatása, hogy fokozza az egyes testtájakon átáramló vér mennyiségét, így sok reumaellenes szer alkotórészei.

A levelek forrázata jól alkalmazható:

  • nőknél a változókor éveiben idegnyugtatóként
  • kimerültség ellen
  • vizelethajtó
  • epeműködést fokozó
  • csökkenti a vérnyomást
  • javítja az emésztést
  • fájdalomcsillapító
  • stresszoldó
  • ösztönzi az immunrendszert
  • javítja a vérkeringést

Fűszerként forrázat és bor formájában használva:

  • emésztést segítő
  • hasgörcsöt szüntető
  • szédülés ellen
  • étvágytalanság kezelésre
  • testi- és lelki kimerültség esetén

Leveleiből parfümöket, hajápoló készítményeket állítanak elő. Ugyanis segít megelőzni a korai hajhullást, valamint segít helyreállítani az egészséges fejbőr egyensúlyát, erősíti a hajat.

Ellenjavallatok

Terhes nőknek ellenjavallt a fogyasztása. Az adagolást és a felhasználás időtartamát pontosan be kell tartani. Az illóolaj csak és kizárólag külsőleg alkalmazható!

Nagyobb adagban a rozmaring mérgező is lehet.

Rozmaring fűszer felhasználása

Fűszernövényként is kedvelt, főleg a húsok ízesítésére – bárány, csirke, marha – használjuk.

De jól illik:

  • a sült húsok fűszerezéséhez
  • alkalmas a pácok ízesítésre
  • a húsos ragukhoz
  • zöldségből készült levesek, főzelékek ízesítésére
  • saláták, salátaöntetek ízesítésére

A rozmaring tűlevelei – a legtöbb zöldfűszerrel ellentétben – nem puhulnak fel a főzés során. Emiatt érdemes otthon tartani az őrölt verzióból is, mert bizonyos esetekben alkalmasabb azt használni.

Rozmaring:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez