Tartalomjegyzék
A rózsaszirom szörp kevésbé ismert, mint például a málnaszörp vagy meggyszörp, de nagyon finom: érdemes kipróbálni! Ugyanis a rózsa ehető virág, és itt igaz, hogy minél illatosabb, annál ízletesebb, zamatosabb lesz a belőle készült szörp is. Igazán különleges ízvilágú nedűt kóstolhatunk, ha elkészítettük. Figyeljünk arra azonban a rózsaszirom szörp készítésénél, hogy csak bio szirmokat használjunk fel. Vagyis kizárólag olyanokat, amiket egészen biztosan nem permeteztek!
A szirmok szedésénél érdemes tudni, hogy azok a legmegfelelőbb szirmok a szörp vagy akár rózsa dzsem készítéséhez, melyek már elkezdtek elvirágozni, de még egyben vannak, nem hullottak le. A rózsa fejekről ezt kell begyűjteni és lehetőleg a szedést követő egy órán belül fel is kell használni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor tároljuk hűtőszekrényben a leszedett szirmokat. Azonban ott se tároljuk sokáig, ugyanis a rózsaszirmok nagyon hamar elvesztik nedvességtartalmukat.
Házi rózsaszirom szörp recept
Hozzávalók:
- 7 dl liter víz
- 10 fej rózsából nyert rózsaszirom
- 45 dkg cukor
- 1 teáskanál citromsav (friss citrom leve is használható)
- jól záródó üvegek
A házi rózsaszörp elkészítése lépésről – lépésre:
- A rózsaszirmokat óvatosan öblítsük, mossuk át, hogy ne maradjon rajta szennyeződés, rovarok.
- A vizet beleöntjük egy lábosba és beletesszük a leöblített rózsaszirmokat is. (Ha nagyok a szirmok, vagdossuk apróbbra)
- Majd szórjuk rá a cukrot és közepes hőfokon kezdjük el főzni. Vigyázzunk rá, hogy forralni nem szabad! Egyenletes hőmérsékleten kb. 40 perc főzésidő szükséges.
- 20 perc elteltével hozzá kell adni a citromsavat is.
- Ne ijedjünk meg, hogy a szirmok el fogják veszíteni a színüket, ettől még gyönyörű színe lesz a szörpnek.
- Ha elkészült, szűrjük le és még forrón töltsük üvegekbe.
- Állítsuk tetejükre az üvegeket öt percre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ezután sötét, hűvös helyen, felbontás után hűtőben tárolható, de nem fog sokáig ott lenni, az garantált!
Vissza a kategória cikkeihez
Címlapkép: Szörpök (forrás: http://eltetovedjegy.hu/bella-manufaktura-palackba-zart-termeszet)