Rózsaszirom szörp

A rózsaszirom szörp kevésbé ismert, mint például a málnaszörp vagy meggyszörp, de nagyon finom: érdemes kipróbálni! Ugyanis a rózsa ehető virág, és itt igaz, hogy minél illatosabb, annál ízletesebb, zamatosabb lesz a belőle készült szörp is. Igazán különleges ízvilágú nedűt kóstolhatunk, ha elkészítettük. Figyeljünk arra azonban a rózsaszirom szörp készítésénél, hogy csak bio szirmokat használjunk fel. Vagyis kizárólag olyanokat, amiket egészen biztosan nem permeteztek!

A szirmok szedésénél érdemes tudni, hogy azok a legmegfelelőbb szirmok a szörp vagy akár rózsa dzsem készítéséhez, melyek már elkezdtek elvirágozni, de még egyben vannak, nem hullottak le. A rózsa fejekről ezt kell begyűjteni és lehetőleg a szedést követő egy órán belül fel is kell használni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor tároljuk hűtőszekrényben a leszedett szirmokat. Azonban ott se tároljuk sokáig, ugyanis a rózsaszirmok nagyon hamar elvesztik nedvességtartalmukat.

Házi rózsaszirom szörp recept

Hozzávalók:

 • 7 dl liter víz
 • 10 fej rózsából nyert rózsaszirom
 • 45 dkg cukor
 • 1 teáskanál citromsav (friss citrom leve is használható)
 • jól záródó üvegek

A házi rózsaszörp elkészítése lépésről – lépésre:

 1. A rózsaszirmokat óvatosan öblítsük, mossuk át, hogy ne maradjon rajta szennyeződés, rovarok.
 2. A vizet beleöntjük egy lábosba és beletesszük a leöblített rózsaszirmokat is. (Ha nagyok a szirmok, vagdossuk apróbbra)
 3. Majd szórjuk rá a cukrot és közepes hőfokon kezdjük el főzni. Vigyázzunk rá, hogy forralni nem szabad! Egyenletes hőmérsékleten kb. 40 perc főzésidő szükséges.
 4. 20 perc elteltével hozzá kell adni a citromsavat is.
 5. Ne ijedjünk meg, hogy a szirmok el fogják veszíteni a színüket, ettől még gyönyörű színe lesz a szörpnek.
 6. Ha elkészült, szűrjük le és még forrón töltsük üvegekbe.
 7. Állítsuk tetejükre az üvegeket öt percre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ezután sötét, hűvös helyen, felbontás után hűtőben tárolható, de nem fog sokáig ott lenni, az garantált!

https://rozsainfo.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

Címlapkép: Szörpök (forrás: http://eltetovedjegy.hu/bella-manufaktura-palackba-zart-termeszet)

error: Védett tartalom