Sáfrány fűszer

A sáfrány fűszer egyik fő jellemzője, hogy mindig is drága volt. A történelem egyes korszakaiban ugyanis drágább volt, mint az értékálló arany. Manapság is az egyik legdrágább fűszer a világon. A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, melyet már az ókori Egyiptomban és Rómában is ismertek, használtak. De nemcsak fűszerként, hanem festésre is. Festettek vele arcot, hajat, ruhákat és a vallási rituálék fontos hozzávalója, kiegészítője is volt. Hazánkban Mátyás király idején már az egyik legfontosabb fűszer volt a gyömbér és a bors mellett.

Főként Iránban termesztik, de Afganisztánban, Olaszországban, Marokkóban, Spanyolországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban is vannak termesztői.

Sáfrány jellemzője

Arany-illetve narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Minden elültetett virághagyma 4-5 virágot hoz. 5 kg friss – vagy 1 kg szárított – sáfrányhoz nagyjából 70-80 ezer virágra van szükség. Ráadásul csak évente egyszer ősszel virágzik, így a betakarítását gyorsan kell végezni.

Egyrészt ez, másrészt, hogy kézzel szedik, magyarázza a rendkívül magas árát. Az sem mindegy, hogy mikor szedik, ugyanis, ha a növény virágzik, minden nap szedni kell a bibéket, mivel, ha nem szedik le, másnapra elhervad. Annál jobb minőségű, minél frissebben szedik le.

A sáfrány fűszer felhasználása

Leginkább porrá őrölt vagy szálas formában árusítják. Érdemesebb a szálasat vásárolni, így ugyanis észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. Mivel a sáfrányos szeklice virágnak hasonló bibéi vannak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk.

Ezt a fűszert az ételek fűszerezésére és színezésére egyaránt használják. Ezzel fűszerezik a kagylókat, halakat, de szószok, mártások alap hozzávalója is. Leveseket, húsételeket és süteményeket is ízesítenek vele.

A felhasználásához a szálakat összetörve meleg vízbe kell tenni, majd benne hagyni kevés ideig, hogy kiázzon. A folyadékot le kell szűrni és ezt lehet használni az ételekhez a recept alapján. Meg is száríthatjuk a szálakat, majd ezt összedörzsölve fűszerezhetjük az ételeket. Egy késhegynyi elegendő egy négyszemélyes adag befűszerezéséhez.

Fontos tudni: csak a Crocus sativus bibéiből készült növény használható fogyasztásra, mivel az őszi sáfrány – Colchium autumnal – mérgező.

Sáfrány jótékony hatása

A sáfrány azonban nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is alkalmazható. Már egy csipetnyi:

  • segíti az emésztést
  • csökkenti a puffadás és gázképződés tüneteit
  • enyhíti a gyomorégést
  • enyhe fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású
  • görcsoldó hatású
  • nyugtató, stresszoldó
  • csökkenti az időskori szembetegségek kockázatának kialakulását

Érdemes néha – akár nagyobb lakomák után – egy csésze sáfrányteát is fogyasztani. Ehhez 2 dl vízbe csipet sáfrányt kell tenni, majd felforralni. Kevés mézzel ízesítve fogyasztható.

Jó tudni! A túl sok sáfrány fogyasztása hányingert, hányást, akár hangulatingadozást vagy szapora szívverést is okozhat. Kutatók szerint már 5 g fogyasztása is mérgező lehet!

A világ legdrágább fűszere: a sáfrány:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom