Vegeta

A vegeta házilag is készíthető. Ugyan így egy kicsit időigényes eljárás, de mindenképpen megéri a ráfordított időt. Biztosak lehetünk ugyanis benne, hogy csak az kerül bele, amit mi magunk beletettünk, így adalékanyagokat és tartósítószert sem tartalmaz. Sokan hisszük, hogy nemcsak a készen vásárolt – az elmúlt évtizedek alatt a menzákon és egyéb étkezdékben hozzánk szoktatott – íz lehet nagyon finom, bár eleinte nehéz az átállás. A vegeta – szárított fűszerek, zöldségek és só keveréke – egy vegyészmérnöknő találmánya. Mely annyira jól sikerült és olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy a 70-es 80-as években szinte alapfelszereltségnek számított a hazai konyhákban.

Napjainkra azonban nagyon nehéz olyan fűszerkeveréket találni, ami csak zöldségeket és fűszereket tartalmaz. De akkor sincs probléma, hiszen elkészíthetjük magunk is!

Vegeta házilag készítve

Hozzávalók:

A házilag készített vegeta elkészítési lépései:

  1. Először a zöldségeket meg kell mosni, majd megpucolni és nagyobb darabokra vágni.
  2. Majd késes aprítóban össze kell őket aprítani (reszelni is lehet, de az időigényesebb).
  3. Ezután a zöldségeket sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük és 80 fokos hőmérsékleten kiszárítjuk. Időnként szükséges átforgatni őket.
  4. Akkor jó, ha zörgősre száradt. (Napon is száríthatjuk tüllel letakarva.)
  5. Ha kellőképpen megszáradt, akkor ledaráljuk és a sóval, kakukkfűvel alaposan összekeverve befőttesüvegekbe kanalazzuk.

Bármely egyéb zöldség – pl. karalábé – vagy fűszer keverhető hozzá egyéni ízlés szerint. Jól illik mellé a lestyán és babérlevél is. Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vegeta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom