Vírusölő fűszerek

A vírusölő fűszerek használatával, illetve alkalmazásával számos betegség megelőzhető vagy a lefolyási ideje csökkenthető. Tudták ezt már őseink is, akik a népi gyógyászatot alkalmazták a betegségek kezelésére. Hiszen a gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben. A népi tapasztalatok pedig megmutatták azt is az idők folyamán, hogy melyek a vírusölő vagy akár a gyulladáscsökkentő fűszerek. Tudták, hogy mely betegségekre milyen növények – és azok teaként, borogatásként, külsőleg vagy belsőleg alkalmazhatók-e.Hiszen az ember a kezdetektől fogva a természetben keresi a gyógymódot a betegségeire, különböző problémáira. A századok múlásával pedig a tudományos kutatások is igazolták a különböző – főleg megfigyeléseken alapuló – népi hiedelmek megalapozottságát.  

Vírusölő fűszerek

Megfázásos tünetekre, influemza kezelésére az alábbi növények kiválóan alkalmazhatók:

  • Chili

A chili paprika elsősorban a csípős vegyületének – a kapszaicinnek – köszönhetően igazán jótékony. Ugyanis fokozza a vérkeringést és izzasztó hatású is. Ezen kívül pedig baktériumölő és vírusölő hatása is jelentős.

  • Gyömbér

A gyömbér több ezer éve használt vírus- és baktériumölő fűszernövény, amely számtalan vírussal szemben hatékony. Rendkívül jól alkalmazható a különböző megfázásos és influenzás tünetek kezelése esetén is. A gyömbér, méz, citrom, fokhagyma együttese pedig igazán hatásos immunerősítő, továbbá láz- és köhögéscsillapító.

  • Fahéj

A fahéj az egyik leggyakrabban használt fűszer karácsony környékén. Talán nem sokan tudják, de erős gyulladáscsökkentő, ezenkívül antioxidáns, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, enyhe fájdalomcsillapító hatású is.

  • Fokhagyma

A fokhagyma szintén jelentős antibakteriális és antivirális hatású növény, mely különböző tanulmányok szerint képes elpusztítani az influenza A és B családját, de hatékony a vírusos tüdőgyulladás és a herpesz vírusok ellen is. A benne található allicin rendkívül hatékony antioxidáns, mely még a szabadgyökök ellen is hatásos. Rendkívül jó immunerősítő. Ha pedig a fekete fokhagymát használjuk kétszer annyi antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe.

  • Oregáno

Az oregánó nemcsak a bél- és gyomor problémák estében hatékony, ugyanis az olaja rendkívül erős antibakteriális és antivirális hatással is bír.

  • Rozmaring

A rozmaring nemcsak a konyhában tesz jó szolgálatot, mint fűszernövény, mert illóolaja rendkívül jótékonyan hat a megfázásos tünetek esetén.

  • Zsálya

A zsálya szintén jelentős ásványi anyag tartalommal bíró fűszernövény, mely antibakteriális hatása is jelentős.

Többnyire a gyógynövények hatóanyagai nemcsak egyféle problémára jelentenek megoldást. Azonban azt érdemes tudni, hogy a gyógynövények aktív hatóanyagai csak kis mennyiségben gyógyító hatásúak. Ezért ajánlott a mennyiségi előírásokat mindenképpen betartani, mert nem megfelelően vagy nagy mennyiségben alkalmazva rendkívül veszélyesek is lehetnek!

Fontos azonban tudni, hogy a gyógynövények csak a kisebb panaszok orvoslásánál nyújtanak segítséget. Akinek komoly problémái vannak mindenképpen szükséges szakorvos segítségét kérnie.

Orvosi zsálya:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom