Zsázsa fűszer

A zsázsa fűszer- és gyógynövény is, de alig ismert, pedig tápanyagokban, vitaminokban, rostokban igen gazdag növény. Évezredek óta ismert és használt növény, már az ókorban kedvelt salátanövény volt, a hazánkban is őshonos kerti zsázsa. Valószínűleg a mai Irán területéről származó növény, melyet a vízitormával könnyű összetéveszteni. A levelek aromája kellemesen csípős, kicsit a mustárra vagy tormára emlékeztető ízvilággal.

A káposztafélék családjába tartozik és salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, zsázsafű néven is ismert. Eurázsia déli, illetve Afrika északi részén is őshonos.

Zsázsa jellemzése

Meglehetősen igénytelen, egyszerűen és gyorsan termeszthető növény. Télen is vethető. Vetés után néhány nappal már kikelnek a hajtások, amik akár 2 hét múlva már szedhetők is. Kedveli a meleget, 20-22 °C-os hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Mindig friss földbe vessük, így biztos, hogy nem fertőzött a talaj. Ablakpárkányon is nevelhetjük. Sok vízre van szüksége, így rendszeres öntözést igényel. A vetés utáni 10-12. nap környékén – ha a két sziklevél fölött már 2-3 lomblevél is megjelent – már szüretelhető.

Szaporítása magvetéssel szabad földbe is történhet. Ebben az esetben március végétől júniusig – akár több szakaszban – is sor kerülhet.

A zsázsa köztesnövényként ültetve számos zöldség társnövénye, mivel biológiai védelmet jelent más haszonnövények számára:

 • gyümölcsfák közé vetve hatásos a levéltetvek ellen
 • káposztafélék és salátafélék között pedig a csigák kártétele ellen hatékony

Mivel gyorsan kikel, akár sorjelzésre is alkalmas például a sokkal lassabban növő petrezselyemmel együtt. Különlegessége ugyanis, hogy ennek a növénynek van a legrövidebb tenyész ideje.

Melyik részét használjuk?

A friss 5-6 cm-es hajtásait, vagyis a szikleveleit, valamint a legelőször megjelenő 2-3 levélkéjét nyersen fogyasztjuk.

Kis csomókban nedves papírtörlő közé téve néhány napig a hűtőszekrényben is eltartható. De alufóliába tekerve le is fagyasztható. Így egész évben bármikor könnyedén hozzjutunk.

Zsázsa jótékony hatásai

Főként baktériumölő hatású. De magas C-vitamin tartalmán túl, B-vitaminokat, karotint, különböző ásványi sókat: kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat is tartalmaz.

Alkalmazható:

 • általános erősítésre
 • vértisztításra
 • vérképzésre
 • hurutcsökkentésre
 • légzőszervi problémák esetén

Zsázsa fűszer felhasználása

Fűszernövényként is kedvelt, főleg nyersen, de a friss leveleket, hajtásokat főzve is felhasználhatjuk.

Jól illik:

 • nyersen salátákba
 • szendvicsek fűszerezésére
 • párolt húsok
 • zöldsége mellé
 • mártás, leves is készíthető belőle

A teljesen kifejlődött növény levelei már nem alkalmasak a fogyasztásra, mert rágósak, élvezhetetlenek lesznek. Csak a friss, zsenge hatásait, leveleit használjuk ízesítésre, díszítésre.

A középkor gyógynövényei: útszéli zsázsa hatása, ellenjavallata:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szer

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom